Širi se epidemija ospica

Na Kosovu umrla beba, u karanteni 130 djece, a u BiH trećina njih nije cijepljena

18.10.2017.
u 12:00

Jedna beba umrla je jučer od ospica na Kosovu, a oko 130 mališana je oboljelo i nalazi se u karanteni u Infektivnoj klinici u Kosovskoj Mitrovici. Epidemiolozi upozoravaju kako se epidemija ospica, koja je na Kosovu zabilježena poslije 16 godina, može proširiti i na susjedne zemlje.

Strah od zaraze

- Registrirano je nešto više od 130 oboljelih, a najviše ih je predškolske i školske dobi. Najmlađi oboljeli imao je samo 16 mjeseci i, nažalost, preminuo je od posljedica upale mozga koja je nastupila uslijed ospica. Dio zaraženih primio je cjepivo, ali nije uredno cijepljen, a većina oboljelih uopće nije cijepljena - kazao je doktor Vuko Antonijević, zamjenik ravnatelja Zavoda za zaštitu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, prenosi Telegraf. Mitrović ističe da su djeca koja su u karanteni stabilno. - Kod jedne medicinske sestre s naše klinike dijagnosticirane su ospice, tako da ni odrasli nisu pošteđeni. Očekujemo porast zaraženih, a sve serume nosimo u Torlak u Beograd kako bismo potvrdili zarazu. Ovo je iznimno ozbiljna situacija jer bolest, kao što se, nažalost, već pokazalo, može imati smrtni ishod - upozorava doktor Antonijević. Liječnici pozivaju roditelje da cijepe djecu jer je ova epidemija posljedica necijepljenja. - Iako izvan teritorija Kosova još nema zabilježenih slučajeva ospica, treba postojati realan strah od te zaraze. Od početka godine je obuhvat cijepljenja djece u Srbiji toliko nizak da bismo, ako bi samo jedno oboljelo dijete došlo u dodir s djecom iz Beograda, mogli očekivati epidemiju velikih razmjera. Obuhvat cjepiva MMR je kod nas dvostruko manji nego što bi trebao biti. Roditelje treba educirati da shvate kako moraju cijepiti svoju djecu - kazala je doktorica Ivana Begović Lazarević, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravlje Beograd.

Mala procijepljenost u BiH

Da epidemija prijeti i BiH, pokazuje i podatak da posljednjih nekoliko godina opada broj cijepljene djece, a pogotovo opada pokrivenost cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka. Procijepljenost MMR cjepivom u FBiH pala je na 64%, što je značajno ispod prosjeka od 95%, koliko je potrebno za kvalitetan kolektivni imunitet. Najmanja pokrivenost MMR cjepivom zabilježena je u prošloj godini. Cijepljeno je 11.843 djece u FBiH s prvom dozom MMR cjepiva, što je znatno ispod zadanih ciljeva kako bi se tu bolest eliminiralo.

Prije pronalaska cjepiva ospice su bile jako raširene i procjenjuje se da su prouzročile oko 2,6 milijuna smrtnih slučajeva svake godine. Vrlo su zarazna, ozbiljna virusna bolest, koja pogađa uglavnom djecu. Prenose se kapljičnim putem iz nosa, usta ili grla zaražene osobe.

Početni simptomi, koji se obično pojavljuju 10 do 12 dana nakon infekcije, uključuju visoku temperaturu, curenje iz nosa, krvave oči, sitne bijele mrlje na unutarnjoj strani usta te crveni osip na licu i tijelu. Komplikacije bolesti se češće javljaju kod djece mlađe od 5 godina i odraslih starijih od 20 godina, osobito kod osoba s oslabljenim imunitetom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?