Projekt “IMPAQ”

Nakon 30 godina u Livnu počelo mjerenje kvaliteta zraka

24.06.2021.
u 13:12

U Livnu je postavljena i sa radom počela prva mobilna stanica za mjernje kvaliteta zraka, čime je prvi put nakon 30 godina sa monitoringom kvalitete zraka pokriveno područje zapadne Bosne, odnosno Hercgebosanske županije. 

Radi se o donaciji Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) u okviru trogodišnjeg projekta “IMPAQ”. Projekt implementira Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA) s ciljem jačanja kapaciteta za upravljanje kvalitetom zraka i poboljšanje kvalitete zraka u BiH. 

Početak rada mobilne mjerne stanice u Livnu ispratili su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin, te ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša ove županije Hikmet Hodžić. Način rada pojasnili su direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Almir Bijedić te ekspert Enis Omerčić iz Sektora za kvalitet zraka FHMZBiH. Prepoznat je veliki značaj smještanja Hercegbosanske županije na Europsku kartu za praćenje kvaliteta zraka.

“Raduje nas što će podaci o kvalitetu zraka iz cijele zemlje, pa i iz Livna biti u skladu sa europskim standardima mjerenja u ovoj oblasti i što ćemo zadovoljiti zahtjeve koje EU postavlja pred nas u tom pogledu. Ipak, realno se nadamo da Livno neće pokazivati visok stupanj zagađenja zraka”, izjavio je tom prilikom predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?