Novi regionalni skandal s isporukom viška naoružanja

Naoružanje iz BiH išlo u ruke 
Al-Kaidi u Libiji

ISIL
Reuters/PIXSELL
08.04.2015.
u 09:10

Ujedinjeni narodi sumnjaju da su vlasti i trgovci iz nekoliko zemalja regije, uključujući Bosnu i Hercegovinu, umiješani u naoružavanje pripadnika terorističke organizacije Al-Kaida kroz trgovinu viška naoružanja. Po sumnjama koje su dostavili predstavnici posebne organizacije zadužene za nadzor stanja u Libiji i naoružavanje niza paravojnih formacija, uključujući i teroriste, naoružanje podrijetlom iz BiH je završavalo u rukama ogranka terorističke organizacije. Naime, predstavnici UN-a zatražili su informacije o trgovini oružjem iz BiH, za koje se sumnja da je preko posredničkih kompanija u Srbiji i Crnoj Gori završavalo u rukama libijskog ogranka Al-Kaide.

Američki zarobljenik

U pismu koje je koordinator panela stručnjaka za Libiju pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda Simon Dilloway uputio stalnom predstavniku Srbije u UN Milanu Milanoviću traže se informacije o poslovanju kompanije Tehnoremont iz Srbije. U pismu se posebno izražava zanimanje je li kompanija Tehnoremont, vlasnika Petra Crnogorca, potpisala ugovor s Khaledom Alsharifom, vođom libijskog ogranka Al-Kaide koji je bio zatočenik američkih snaga u Afganistanu 80-ih godina prošlog stoljeća. Khaled Alsharif je i bivši zamjenik ministra obrane Libije i šef libijske nacionalne garde čije se ime najčešće spominje u nekoliko pokušaja kupovine oružja diljem svijeta koje je napravio Dillowayov tim stručnjaka i koji je u veljači predstavljen u Ujedinjenim narodima. Koordinator panela stručnjaka za Libiju pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda Simon Dilloway zatražio je u konkretnom slučaju od vlasti Srbije preslike ugovora ako je potpisan, te pojedinosti o isporuci naoružanja.

Veze krijumčara

“Ako je do toga došlo, panel bi želio doći do informacija o tipu i količinama naoružanja, načinima transporta, datumima i lokacijama isporuke i preciznim informacijama o identitetu primatelja, kao i pratećoj dokumentaciji”, stoji u zahtjevu britanskog stručnjaka. Nije službeno poznato jesu li vlasti u BiH dobile sličan zahtjev, ali je to više nego očito budući da je dopis za Srbiju stigao u BiH. No, nije samo srbijanska kompanija navedena u izvješću u kojemu se sumnja da je oružje završilo u rukama Al-Kaide. Navodno je oružje krijumčario i crnogorski Montenegro Defence Industry u vlasništvu Zorana Damjanovića koji je ranije surađivao s krijumčarem Slobodanom Tešićem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?