Intervju: Ljubo Bešlić

Nasljedniku želim uspješan rad i stabilnu većinu. U Mostaru se lome odnosi Bošnjaka i Hrvata

12.02.2021.
u 14:35

Gradsko vijeće danas bi trebalo nastaviti prvu sjednicu na kojoj će se nastaviti s procedurom izbora gradonačelnika. Nakon ponovljenoga glasovanja, koje je provedeno tajno po sugestijama međunarodnih dužnosnika, ponovno su se u drugi krug plasirali HDZ-ov Mario Kordić, kojega je poduprlo 14, te kandidat SDA Zlatko Guzin, kojega je na listićima zaokružilo 12 vijećnika. Iz igre je ispala Irma Baralija iz Naše stranke koja je dobila dva glasa, a za Armana Zalihića, koji je prethodno napustio sjednicu, nije nitko dao glas. Slučajno ili ne, ali zanimljivo je kako su u Gradskome vijeću odlučili izabrati listiće u bojama triju nacija, odnosno konstitutivnih naroda, za tri kruga glasovanja. Tako se prvi krug proveo na crvenim listićima, što je tradicionalna hrvatska boja, drugi krug listići će biti zeleni, što je boja koja se vezuje za Bošnjake muslimane, a na plavim listićima, koja je simbolično srpska boja, glasovat će se u trećem krugu. Dan prije ovoga završnoga kruga bošnjačke stranke pokušale su se dogovoriti kako bi okupile 18 ruku za gradonačelnika. Prva dva zasjedanja, koja je obilježilo javno glasovanje za gradonačelnika, što je protivno odredbama nametnutog Statuta Grada Mostara, ali i standardna nadmudrivanja te prekidi, podsjetili su na vrijeme prije 11 godina kada je izabran Ljubo Bešlić za gradonačelnika.

Jesu li vas prva dva zasjedanja podsjetila na vrijeme kada ste ponovno birani za gradonačelnika?

Donekle jesu. Koliko mogu vidjeti, unatoč svemu, prisutan je napredak u razmišljanju kod većine vijećnika kako se ovaj proces mora puno ranije okončati nego što je to bilo prije 11 godina. Tome je, naravno, pomoglo i pismo/preporuka koju su uputili predstavnici najvažnijih zapadnih veleposlanstava i međunarodnih organizacija da se postupak glasovanja odvija tajno.

To je i posljednji put otkočilo proces glasovanja?!

Jest. No, moramo biti svjesni kako se u Mostaru lome brojni odnosi, prije svega Bošnjaka i Hrvata. Međutim, nametanje bilo kakvih odluka ne doprinosi suživotu naroda u gradu. Mislim da trebamo biti ponosni na napredak na polju suživota i međusobnog boljeg razumijevanja koji smo ostvarili u gradu koji je preživio teški rat.

Kako u tome kontekstu komentirate navode pojedinih stranaka i vijećnika koji su nastupali kao da se još uvijek vodi neka vrsta sukoba?

Iskreno su me razočarale pojedine stranke, ali i vijećnici, koji zaista jesu u manjini, a koji su potencirali pitanja koja potiču na podjele, nova nerazumijevanja. Zato svima preporučujem da rade na projektima koji povezuju, a ne razdvajaju ljude ni dvije obale Neretve.

Strani diplomati imali su svoje favorite na ovim izborima u Mostaru, a priželjkivao se sličan rasplet kao u Banjoj Luci i Sarajevu. Najdalje je otišao bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling koji je rekao da su građani trebali birati Irmu Baraliju. Zašto je Mostar ispao iz te očekivane matrice?

Pa, zapravo istina je da se nije dogodila nikakva iznimna promjena, osim tek silaska sa scene SDA u Sarajevu, odnosno SNSD-a u Banjoj Luci. Za razliku od tih sredina, koje su uglavnom jednonacionalne, kada je pak u pitanju Mostar, ovdje je ishod glasovanja vrlo sličan svim drugim višenacionalnim sredinama. Pogledajte kako se glasovalo u središnjoj Bosni, ako hoćete i Srebrenici. Ali, upravo stoga je važno raditi na nastavku pomirenja naroda i suradnji. Iskreno, vidim energiju u novom Gradskom vijeću i kod novoga gradonačelnika, tko god to bude, da nastave raditi u tome smjeru i još snažnije naprave iskorake.

Kakvo vam je očekivanje od današnjeg nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća?

Prije svega, svome nasljedniku želim poželjeti uspješan rad. To podrazumijeva i stabilnu većinu u Gradskom vijeću. Mislim da se to nazire i da će se nakon današnjeg dana nastaviti raditi na velikim i malim projektima puno lakše jer postoji Gradsko vijeće koje donosi odluke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?