politička kriza

Naznake mogućih sukoba izazvale diplomatsku ofenzivu u BiH

BHRT
11.11.2021.
u 07:00

Sredinom mjeseca ponovno nastupa američko-europski tandem Palmer - Ajhorst koji imaju zadatak potaknuti izmjene izbornog zakona i ograničene ustavne promjene

Diplomatska ofenziva u Bosni i Hercegovini logičan je slijed nakon što je politička kriza proizvela naznake mogućih sukoba. Prvi zadatak obavio je, čini se, Gabriel Eskobar čvrstim sigurnosnim garancijama, pozivom na dijalog i prijetnjom sankcijama zbog antidaytonskih aktivnosti.

"Te sankcije mogu značiti i financijske sankcije, što i jeste najbolnija točka za većinu domaćih političara", rekla je za BHRT politička analitičarka Tanja Topić. 

Istovremeno, Eskobar je otvorio mogućnost za stopiranje jednostranih političkih poteza kakve najavljuje Milorad Dodik. Posjetom Banja Luci uvažio je ulogu Republike Srpske u traženju rješenja.

"To je jedan od dobrih pokazatelja. Pokazao je da je Banja Luka važan igrač u BiH, da se stavovi i RS pitaju", kazao je politolog Velizar Antić.

Sredinom mjeseca ponovno nastupa američko-europski tandem Palmer - Ajhorst koji imaju zadatak potaknuti izmjene izbornog zakona i ograničene ustavne promjene.Nema naznaka da bi mogli nametati rješenja. 

Što bi mogla biti uloga Dereka Šolea, savjetnika Entonija Blinkena?

"Ako pogledamo biografiju tog čovjeka, onda je vrlo jasno da ovo, na neki način, predstavlja dodatno podizanje diplomatske razine američkog angažmana u BiH i na Balkanu, što direktno ukazuje da Amerika počinje ozbiljno shvaćati ovaj problem", istaknuo je politički analitičar Srećko Latal.

Istovremeno, postoji ideja o uključivanju Turske, te susjednih Srbije i Hrvatske u traženje rješenja za BiH većinom poticana od Milorada Dodika. Nakon njegovog susreta s turskim predsjednikom Erdoganom mogla bi se sastati i druga dva člana Predsjedništva.

"Ukazuje na to da Turska, Hrvatska, Srbija i Rusija imaju danas možda i konkrettniji i veći utjecaj na bh. političare nego što danas možda ima Amerika i Europa", dodao je Latal.

"Igraju li naši susjedi konstruktivnu ulogu, ne igraju. Svaki put kada kihnu u Srbiji ili Hrvatskoj mi se prehladimo", ističe Topić.

O Zapadnom Balkanu razgovara se u Washingtonu. Postoje i naznake da su sankcije koje Wshington uveliko najavljuje postale i tema razgovora u sjedištu EU u Bruxellesu. Za to vrijeme domaći politički lideri bave se verbalnim okršajima i načelnom spremnošću za dijalog kojeg nema.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?