INTERVJU: Marinko Gilja, generalni direktor Elektroprivrede HZ HB

Nećemo povećavati cijenu struje kućanstvima, a odluku za gospodarstvo dat će Vlada FBiH

17.11.2021.
u 12:26

Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne danas slavi 29. godišnjicu osnutka. U gotovo tri desetljeća rada i djelovanja u BiH, napose u 35 općina Federacije BiH u kojima ima svoje potrošače, može se kao jedno od rijetkih pohvaliti kontinuiranim uspjehom i iskoracima u poslovanju. Predvodnik je u korištenju “zelene energije” u BiH, ispunjava sve ciljeve Europske unije, gradi i planira razvijati svoju mrežu, širiti poslovanje i ulagati na dobrobit cijele zajednice i društva. Unatoč pandemiji i lošoj godini u hidrološkom smislu, zahvaljujući dobrim mjerama i štednji, koje su navrijeme uveli, poslovat će s pozitivnim rezultatom. U povodu današnje obljetnice, projekata koje ovo poduzeće provodi i planira, kao i nezaobilazne teme oko poskupljenja električne energije zbog potresa na svjetskom tržištu koji se prelijevaju i u BiH, za Večernji list BiH govorio je s mr. sc. Marinkom Giljom, generalnim direktorom Elektroprivrede HZ HB.

 

Kakve rezultate Elektroprivreda HZ HB očekuje u ovoj godini?

- U prvom polugodištu ove godine ostvarili smo dobit od oko 20 milijuna KM. Poznato vam je da je tekuća godina u hidrološkom smislu bila jako loša. Uzimajući u obzir navedeno, navrijeme smo poduzeli sve mjere štednje i već sada sa zadovoljstvom mogu reći kako ćemo ovu godinu završiti s pozitivnim poslovnim rezultatom.

 

Koliko je pandemija koronavirusa utjecala na svakodnevni rad poduzeća?

- Praktično, već gotovo dvije godine živimo i radimo s koronavirusom. Odmah na početku organizirali smo se i formirali Krizni stožer unutar poduzeća posredstvom kojeg provodimo mjere i preporuke nadležnih institucija i ustanova, tako da pandemija koronavirusa nije imala značajan utjecaj na naš svakodnevni rad.

 

Što je s razvojnim planovima i strateškim projektima?

- Kao što je poznato, strateško opredjeljenje Javnoga poduzeća Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar je kontinuirani razvoj proizvodnih postrojenja i sustava distribucije električne energije, kao i sveukupnog poslovanja Društva, a sve utemeljeno na načelima održivog razvoja. To, između ostaloga, podrazumijeva razvoj, izgradnju i korištenje obnovljivih izvora energije. U tom smislu Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar trenutačno radi na tridesetak razvojnih projekata obnovljivih izvora energije (energija vjetra, Sunca i vode) koji su u različitim fazama, od početnih do faza visoke pripremljenosti za izgradnju. Uz to, pratimo razvoj i propitujemo mogućnosti primjene novih tehnologija, posebno tehnologije pohrane energije i proizvodnje zelenog vodika. Od proizvodnih projekata u razvoju posebno je potrebno spomenuti one koji su najdalje odmaknuli u pripremi za realizaciju.

 

Vjetroelektrana Poklečani 132 MW. Što je u planu i kako ide dinamika?

- Planiramo izgraditi vjetroelektranu Poklečani koja će se nalaziti na prostoru općine Posušje, na širem planinskom području planine Štitar, sjeveroistočno od Rakitna. Područje obuhvata projekta VE Poklečani iznosi oko 1420 ha i razmatrano je kao prostor za energetsko korištenje potencijala vjetra. Temelj za planiranje i pripremu izgradnje VE Poklečani su analize vjetropotencijala kao nužan preduvjet modeliranju utjecaja svake vjetroelektrane na ukupno poslovanje tvrtke te utjecaja na okoliš i društvo. U tu svrhu instalirana su dva mjerna stupa visine 50 metara s kojih se dugi niz godina prikupljaju i obrađuju mjerni podaci. U posljednjih godinu dana postavljen je i treći mjerni stup visine 100 metara, čime će se dobiti još potpunija slika vjetropotencijala na predmetnoj lokaciji. Prema studiji izvodljivosti te studiji vjetra, bit će postavljeno 20 vjetroagregata jedinične snage 6,6 MW. Očekivana godišnja proizvodnja iznosi 437 GWh. Za potrebe povezivanja VE Poklečani s prijenosnom mrežom (dalekovod 2 x 220 kV Rama - Posušje) bit će izgrađena nova transformatorska stanica TS x/220 kV, čija će pozicija biti u neposrednoj blizini postojećeg 220 kV dalekovoda. Ukupni investicijski troškovi su približno 255 milijuna KM. U 2022. godini planiran je završetak izrade projektne dokumentacije vjetroelektrane te pripadajuće transformatorske stanice s povezivanjem na EES. Planirani početak proizvodnje je u 2024. godini.

 

Planirana je, koliko nam je poznato, i izgradnja fotonaponske elektrane Elektroprivrede HZ HB 1 snage 150 MW?

- Uz VE Poklečani i druge razvojne projekte, u okviru projektiranja i izgradnje proizvodnih kapaciteta isključivo iz obnovljivih izvora energije JP EP HZ HB d.d. Mostar planira u nekoliko faza izgraditi sunčanu fotonaponsku elektranu EP HZ HB 1 na području gospodarsko-proizvodne zone Dubrava 2, Hodovo, Stolac koja bi u konačnici imala snagu 150 MW. Za potrebe povezivanja FNE EP HZ HB 1 s prijenosnom mrežom (dalekovod 220 kV Mostar 3 - Trebinje, vod 2) bit će izgrađena nova transformatorska stanica TS x/220 kV koja će biti locirana u sjeverozapadnom predjelu zone Dubrava 2 kako bi bila što bliže spomenutom dalekovodu. Ključni čimbenici odabira lokacije za izgradnju FNE su sljedeći: površina zemljišta na kojoj će biti izgrađen FNE EP HZ HB 1 iznosi oko 200 ha i omogućuje izgradnju FNE snage 150 MW, najveća razlika u nadmorskim visinama na cijelom obuhvatu iznosi manje od 30 m, većina terena je ravna i riječ je o povoljnoj lokaciji po pitanju potrebnih građevinskih izravnavanja terena, godišnja svota globalne ozračenosti, kao jedan od glavnih indikatora pri odabiru lokacije FNE, za područje predmetne lokacije iznosi 1542 kWh/m2, što predstavlja vrlo povoljnu lokaciju u Bosni i Hercegovini za izgradnju FNE, blizina priključnoga dalekovoda DV 220 kV Mostar 3 - Trebinje, vod 2, je približno 3 km, što pojednostavljuje povezivanje FNE na EES. Prema idejnom rješenju, ukupna nazivna snaga na pragu elektrane iznosi 150 MW, a predviđena proizvodnja električne energije 244 GWh. Temeljem dostupnih tržišnih cijena materijala, opreme i radova, trenutačna procjena vrijednosti investicije za ukupnu snagu od 150 MW iznosi približno 180 milijuna KM. U 2022. godini planiran je završetak izrade projektne dokumentacije fotonaponske elektrane te pripadajuće transformatorske stanice s povezivanjem na EES. Planirani početak proizvodnje je u 2024. godini. Uz navedene projekte, nastavit će se izradba studija razvoja distribucijskih mreža i postrojenja te studija prijelaza SN mreže s 10 kV na 20 kV pogonski napon pojedinih poslovnica EP HZ HB. Isto tako, nastavlja se izradba elaborata priključka distribuiranih generatora na distribucijsku mrežu.

 

Cilj Europske unije je prelazak na “zelenu energiju” u BiH, gdje je Elektroprivreda HZ HB u tom smislu?

- U tom smislu EP HZ HB je lider u BiH jer smo jedino elektroprivredno poduzeće u BiH koje proizvodi samo “zelenu energiju” iz hidroelektrana i vjetroelektrane, s iznimkom malog dijela od ukupno proizvedene energije koja se proizvede u CHE Čapljina iz crpnoga načina rada, a i to pod specifičnim uvjetima i okolnostima. EP HZ HB će nastaviti proizvoditi energiju samo iz obnovljivih izvora te razvijati i graditi obnovljive izvore - vjetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane, kao što sam i naveo u našim razvojnim planovima. Time dajemo svoj puni doprinos ispunjavanju uvjeta koji stoje pred BiH u smislu smanjenja emisije štetnih plinova i povećanju udjela obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije. Ali naš prvi motiv je zaštita okoliša i djelovanje za dobro ovoga prostora, naroda i društva u cjelini.

 

Koliko danas imate potrošača električne energije?

- Naše distributivno i opskrbno područje čini 35 općina i gradova u Federaciji BiH, na tom području imamo gotovo 200.000 aktivnih potrošača električne energije. Kontinuirano ulažemo u našu distributivnu mrežu na cijelom području i svi naši kupci imaju kvalitetnu i dostatnu isporuku električne energije.

 

Kako na rad poduzeća na čijem ste čelu utječe liberalizacija tržišta električne energije?

- Mi smo spremno dočekali liberalizaciju tržišta električne energije u BiH, što nam najbolje pokazuju rezultati na tom polju posljednjih godina, koji su iz godine u godinu sve bolji i bolji, što nam je jedan od bitnih čimbenika za pozitivno poslovanje Društva. Energija iz naših obnovljivih proizvodnih izvora, kao i drugi energetski proizvodi koje nudimo iz naših elektrana (pomoćne usluge raznih vrsta, fleksibilni dijagrami isporuke, crpni rad i dr.) postali su hit na tržištu. Nadamo se kako će NOS BiH i DERK prepoznati značaj CHE Čapljina za stabilnost kompletne mreže u BiH te napokon valorizirati rad CHE u kompenzacijskom pogonu. Trenutačno se realizira projekt Svjetske banke “Studija o likvidnosti tržišta u BiH” u kojem su uključeni i predstavnici Sektora za tržište, što bi kao rezultat trebalo dati formiranje burze električne energije u BiH, a poznato je da je Elektroprivreda HZ HB začetnik te ideje, počevši od zaključaka s dviju regionalnih energetskih konferencija održanih u Mostaru, kao i Summita energetike u Trebinju. Naši predstavnici uključeni su u sve aktivnosti vezane uz ovu tematiku.

 

Goruća je tema proteklih dana poskupljenje električne energije, hoće li Elektroprivreda HZ HB podizati cijene?

- U više navrata isticali smo kako cijenu električne energije kućanstvima, odnosno korisnicima univerzalne usluge nećemo povećavati, niti smo podnijeli zahtjev FERK-u za to. Te iako je cijena električne energije na tržištu drastično porasla, kako sam rekao u uvodnom dijelu, poduzeli smo potrebne mjere štednje i racionalizacije te zahvaljujući tome nismo primorani podizati cijenu energije kućanstvima. Kad je u pitanju gospodarstvo, odnosno potrošači koji mogu birati opskrbljivača, konačnu odluku donijet će Vlada Federacije BiH. Aktivno sudjelujemo na tematskim sastancima Vlade Federacije BiH vezanim uz ovu tematiku. Predložili smo modele za naše kupce te im ponudili univerzalnu uslugu ili zaključivanje ugovora na tržišnim osnovama. Ponavljam, konačnu odluku za gospodarstvo i u smislu olakšica donosi Vlada Federacije BiH.

 

Elektroprivreda HZ HB slovi kao društveno odgovorno poduzeće, recite nam nešto o tome!?

- Tako je, bitan segment naše politike poslovanja je društvena odgovornost, odnosno doprinos društvenoj zajednici na području na kojem poslujemo. Naša društvena odgovornost ogleda se kroz sponzoriranje različitih kulturnih, sportskih, humanitarnih i drugih projekata važnih za širu društvenu zajednicu. Mi također stipendiramo veliki broj studenata te kontinuirano zapošljavamo mlade obrazovane ljude, čime im osiguravamo ostanak i opstanak u BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?