Fojnica

Nekropola Maculje primjer je brige lokalne zajednice o baštini

22.06.2021.
u 08:04

Pripremajući kalendar HKD-a Napredak za 2019., uz potporu prof. dr. Miroslava Palamete, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD-a Napredak, došao je na ideju od fotografija stećaka napraviti putujuću izložbu. Na taj način želio je širu javnost upoznati s ovim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima čiju je važnost prepoznao i UNESCO te ih 2016. uvrstio na popis svjetske baštine, piše Večernji list BiH. 

Dvanaest fotografija

Epidemija koronavirusa usporila mu je planove, ali ne i zaustavila. Nakon prve online izložbe u Mostaru, izložba pod nazivom “Stećci - svjetska baština UNESCO-a” otvorena je u galeriji Franjevačkoga samostana Duha Svetoga u Fojnici. Izloženo je 12 fotografija stećaka iz 10 nekropola u BiH, od Stoca i Konjica, preko istočne Bosne do Kaknja i Novog Travnika. Dva stećka su iz Hrvatske, a ispod svake fotografije detaljan je opis stećka i lokaliteta na kojemu se nalazi. Nakon što je okupljene na svečanosti otvorenja izložbe u Fojnici pozdravila Ljiljana Jurak, predsjednica fojničke Podružnice HKD-a Napredak, okupljenima se obratio i Miroslav Landeka.

- Biti na popisu svjetske baštine UNESCO-a od velike je važnosti i to trebamo stalno isticati te s tim upoznavati javnost, posebice mlade koje je potrebno educirati o baštini i potrebi njezina očuvanja. Kroz ovu izložbu koja put počinje iz Fojnice želimo popularizirati stećke i približiti ih građanima BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, na čijem se području ti srednjovjekovni nadgrobni spomenici podizani između 12. i 16. stoljeća mogu pronaći - kazao je Landeka.

Briga o stećcima

Prema procjeni stručnjaka, na lokalitetima u BiH, RH, Srbiji i Crnoj Gori nalazi se oko 77 tisuća stećaka. Daleko najviše, čak 60 tisuća, ih je u BiH. - Naša obveza je brinuti o stećcima kako bismo to iznimno kulturno blago mogli ostaviti naraštajima. Nažalost, svjedočimo mnogim primjerima uništavanja nekropola, pomicanja stećaka te uništavanja posmrtnih ostataka koji se nalaze ispod svakog od njih. Imamo i svijetlih primjera da se nekropole uređuju i organiziraju posjeti u cilju njihove promocije i zaštite. Takav primjer imate i ovdje u središnjoj Bosni, a u pitanju je nekropola Maculje u Novom Travniku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?