zagađenje rijeka u bih

Nema strategije za zbrinjavanje otpada, a smeće pliva rijekama

08.05.2019.
u 19:20

“Plastične bočice, ružičaste bačve, pa čak i stare perilice za rublje spadaju među tone smeća koje zagađuju bh. rijeke koje su nekad bile poznate po svojoj smaragdnoj boji i kristalno čistoj vodi, a obožavali su ih splavari, planinari i ribari.

Rokovi

BiH i druge zemlje zapadnog Balkana nisu učinile mnogo na izgradnji učinkovitog sustava odlaganja smeća i zaštite okoliša, unatoč formalnom traženju ulaska u Europsku uniju i usvajanju nekih zakona i propisa EU-a”, uvod je u tekst koji prenosi ugledni američki dnevnik Washington Post i agencija AP, koji su prije nekoliko mjeseci objavili afirmirajuću reportažu o golemim turističkim potencijalima BiH. Na drugoj strani, proći će treća godina od kada je Vlada Federacija BiH, točnije Federalno ministarstvo okoliša i turizma, raspisala javni natječaj za izradu federalne strategije zaštite okoliša za razdoblje od 2019. do 2029. i akcijski plan, ali ni danas od tog dokumenta nema ni slova. Zbog nepostojanja nove federalne strategije zaštite okoliša za razdoblje od 2019. do 2029. oglasili su se nedavno upozorenjem i čelnici javnih komunalnih poduzeća okupljeni oko svoje Udruge gospodarstvenika komunalnog gospodarstva napominjući da je veliki problem zbrinjavanje otpada u budućnosti.

Prostora za zbrinjavanje otpada sve je manje, nadležne institucije nemaju sluha da bi počele rješavati ovu problematiku. Strategija zaštite okoliša za FBiH davno je istekla, za novu još nije donesen ni nacrt, nije jasno definirana nadležnost zbrinjavanja ambalaže i ambalažnog otpada i još slični problemi koje treba javno istaknuti.

Usvojen je zaključak da se za simpozij pripremi i prezentira posebna tema oko problematike zbrinjavanja otpada da bi se nadležne institucije, javnost i međunarodna zajednica upoznali s ovim problemom.

Spomenimo da su za izradu spomenute strategije bila predviđena izdavanja u iznosu od 341.880 KM. Rok za dostavu ponuda bio je 4. prosinca 2017., a stara strategija vrijedila je od 2008. do 2018. i vodila se načelima održivog razvoja, predostrožnosti i prevencije, načelom zagađivač plaća... U nedavnom godišnjem izvješću, koje je federalnoj Vladi prezentiralo Ministarstvo zaštite okoliša i turizma FBiH, upozoreno je da je FBiH ispunila tek 57% plana o donošenju i provedbi odluka, smjernica, protokola o zaštiti prirode i okoliša, a koje je pred nju stavila Europska komisija kao uvjet pristupa BiH u članstvo EU-a.

Usklađenost

“Problem neprovođenja zacrtanih smjernica i odluka koje se tiču ekološke zaštite dijelom leži u lošoj koordinaciji između resornih ministarstava, lošoj koordinaciji između vlada entiteta i Vijeća ministara BiH. Na ovaj problem sugerira i kašnjenje zakona koji su davno trebali biti provedeni u praksi. Posljednji rezultati monitoringa usklađenosti donesenih okolišnih propisa s najvažnijim smjernicama EU-a pokazuju kako je u prosjeku postignuti rezultat od oko 57% usklađenosti”, stoji u izvješću spomenutog Ministarstva. Problem i dalje predstavlja nepoštivanje pravila o smanjenju zagađenosti zraka koje je u nekim županijama kao što su Bosansko-podrinjska, Zeničko-dobojska i Sarajevska županija iznad svih normi koje je zacrtao EU, ali i to što veliki zagađivači ne provode obveze zadane okolišnim dozvolama. Nadalje, postoje evidentni problemi s korištenjem nedopuštenih ili neodgovarajućih energenata u malim ložištima (kućanstvima), što, uz određene probleme zagađenja koji dolaze od prometa, predstavlja veliki problem posebno u vrijeme tzv. temperaturnih inverzija i stabilnih meteoprilika u zimskom razdoblju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?