Vesko Drljača

Obračun mirovina u FBiH kroz bodovni sustav

mirovine
02.01.2016.
u 07:00

Novi način obračuna mirovinske osnovice u FBiH bodovnim sustavom umjesto sadašnjeg sustava koeficijenta

"Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, na temelju ustavnih nadležnosti, međunarodnih obveza BiH i FBiH, u ovoj će godini reformski djelovati na područjima socijalne i invalidske zaštite, mirovinskog i invalidskog osiguranja i tržišta rada", izjavio je za Fenu Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike i dopremijer FBiH. U oblasti socijalne zaštite radi se na donošenju novog seta zakona od kojih Drljača izdvaja zakone o osnovama socijalne zaštite, zaštiti obitelji s djecom, zatim o socijalnim uslugama, te djelatnosti socijalnog rada, piše Večernji list BiH.

Usklađivanje s EU

"Prioritet u oblasti invalidnosti je donošenje dokumenta 'Strategija iz oblasti invalidnosti 2016. - 2020.' koji će se temeljiti na dokumentu 'Strategija invalidnosti Vijeća Europe 2106. -2020.'. Novi Zakon o MIO treba donijeti i novi način obračuna mirovinske osnovice kroz bodovni sustav te redovito i transparentno usklađivanje mirovina umjesto sadašnjeg sustava koeficijenta", kazao je Drljača. U oblasti rada i zapošljavanja, ističe, radit će se na izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba te zakona o štrajku, o sigurnosti i zdravlju na radu te o mirnom rješavanju radnih sporova. "Nadamo se kako ćemo, uz već usvojeni Zakon o radu, u velikoj mjeri pridonijeti realizaciji Reformske agende za BiH i FBiH", kazao je Drljača.

Novi zakoni

U osvrtu na proteklu godinu istaknuo je kako, zbog političkih previranja i ostavke prethodnog ministra, od polovine godine Ministarstvo koje trenutačno vodi praktično nije sudjelovalo u punom kapacitetu u radu Vlade FBiH. Uspješno je, ipak, okončan rad na novom Zakonu o radu, a pripremljeni radni tekstovi Zakona o MIO, organizaciji MIO i uvezivanju staža. "O radnim verzijama ovih zakona se još vodi prethodna stručna rasprava i procjenjuju učinci. Iako je Reformskom agendom bilo predviđeno da oni budu u parlamentarnoj proceduri do kraja 2015., Vlada FBiH smatra da treba dati još vremena svim zainteresiranim za testiranje ponuđenih rješenja", kazao je. Pripremljeni su javna politika o razvoju hraniteljstva, koju je usvojila Vlada, te nacrt zakona o hraniteljstvu koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Istodobno u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH rade se značajni poslovi na izradi javne politike zaštite obitelji s djecom, gdje je urađena analiza fiskalnih, ekonomskih i socijalnih učinaka mogućih opcija u ovoj oblasti. "Uspješno su završeni projekti u kojima je Ministarstvo imalo ključnu ulogu, kao projekt zapošljavanja mladih i izrada strategije za mlade u FBiH", rekao je Drljača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?