Kapital

Od početka godine cijena zlata rasla 10%

zlato_nnn_bih_280814
14.02.2016.
u 07:00

Nakon pada cijene koji traje već četiri i pol godine, cijena zlata od početka godine gotovo neprestano raste. U trenutku pisanja analize cijena po unci je približno 10 posto iznad cijene s početka godine, piše Večernji list BiH.

Sigurno utočište

Krajem tjedna je unca zlata dostigla spot cijenu od 1262 dolara po unci, ojačavši pet posto samo u jednom danu. 
“Sve je više onih koji traže sigurno utočište. Preporučujemo klijentima da u svoje portfelje pridodaju zlato kao osiguranje, ako stvari krenu zaista loše, jer će cijena onda i dalje rasti”, kaže analitičar Julius Baera Carsten Menke. Kako ističe predstavnik investicijskog odjela u američkom investicijskom društvu Sica Wealth Management Jeffrey Sica, zbog zabrinutosti, posebno oko europskog bankarskog sustava, sve više se kupuje zlato radi sigurnosti.Najvažniji razlog rasta cijena zlata je panika na kineskoj burzi koja se nakratko proširila na ostatak svijeta. Strah od usporavanja kineskog gospodarstva je uzrokovao rast potražnje što je dovelo do rasta cijene.

Zašto cijene rastu?

Drugi razlog je spekulacija da će, radi sporijeg od očekivanog gospodarskog rasta na globalnoj razini, američka centralna banka kamatne stope podizati sporijim tempom nego se donedavno očekivalo. Dio investitora i spekulanata smatra da će, ako kamatne stope budu rasle sporije od očekivanja, doći do privremenog rasta cijene na kojem će se moći profitirati zbog čega već sada kupuju zlato i podižu mu cijenu. Još jedan argument za rast cijene zlata je masovna potražnja za zlatom država kao što su Kina, Rusija i Njemačka. Kina i Rusija već godinama kupuju velike količine zlata kako bi diverzificirale rezerve centralnih banaka, dok Njemačka svoje postojeće rezerve želi vratiti iz inozemstva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?