'Pod lupom'

Odredbe Izbornog zakona BiH prekršilo 16 izbornih povjerenstava

izbori
04.08.2016.
u 11:07

Prema informacijama 42 dugoročna promatrača Koalicije „Pod lupom“ 16 gradskih i općinskih izbornih povjerenstava nije odredilo broj i vrstu biračkih mjesta do zakonom propisanog roka, 29. srpnja. Za to su Izbornim zakonom BiH predviđene novčane kazne u rasponu od 200 do 1.000 KM.

- Ovo su samo neki od primjera koje su promatrači Koalicije zabilježili tijekom monitoringa predizbornog razdoblje i Koalicija ''Pod lupom'' želi skrenuti pažnju političkim subjektima da će dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH do danas zabilježene i buduće primjere zlouporabe i kršenja Izbornog zakona BiH prije službenog početka izborne kampanje - navodi se u priopćenju Koalicije "Pod lupom".

Različite aktivnosti političkih subjekata koje se mogu protumačiti kao izborna kampanja primjećene su u 24 općine, iako kampanja službeno počinje 2. rujna. 

Radi se o oglašavanju na društvenim mrežama, organiziranju proslava za birače, javnim tribinama, uređivanju javnih površina, dijeljenju letaka i sl.

Konkretni primjeri kršenja odredbi Izbornog zakona BiH primijećeni su u Velikoj Kladuši u kojoj neovisni kandidat za načelnika općine Adem Pajazetović još od travnja provodi kampanju i vrši podjelu poklona građanima, a koji se moraju potpisati i dati osobne podatke da su primili poklon.

SDP Stari Grad Sarajevo vrši promociju kandidata plaćenim oglašavanjem na društvenim mrežama, dok SDA Sarajevo vrši podjelu humanitarne pomoći građanima.

U Istočnom Novom Sarajevu Socijalistička partija je održala javnu tribinu na kojoj je predstavila kanididate i nudila obećanja za predstojeće lokalne izbore, dok je kandidat za načelnika grada Trebinje uime SNSD-a Luka Petrović već održao javno predstavljanje pred više stotina građana i pozvao građane da glasuju za njega.

Većina gradskih i općinskih izbornih povjerenstava provodi adekvatne pripreme za održavanje izbora.

Iako su izbori raspisani 4. svibnja, izborna povjerenstva Krupa na Uni i Modriča još nemaju potpuni sastav, a čak devet lokalnih izbornih povjerenstava nije ispoštivalo zakonsku odredbu o 40 posto zastupljenosti manje zastupljenog pola (Zvornik, Bratunac, Bosansko Grahovo, Novo Sarajevo, Gradačac, Kotor Varoš, Čelinac, Lopare, Petrovac).

S problemima u radu se susreće 17 povjerenstava, koje navode da nemaju adekvatne prostorije za rad i opremu, a od kojih se pet povjerenstava susreće i s financijskim problemima koji mogu utjecati na kvalitetu provođenja izbora.

Stočetrdeset izbornih povjerenstava je donijelo poslovnike o radu, no zabrinjava činjenica da gotovo trećina sjednica održanih u razdoblju od 25. do 31.07. nije bila adekvatno najavljena čime je umanjena transparentnost u njihovom radu.

Regionalni koordinatori i dugoročni posmatrači Koalicije su od raspisivanja izbora 4. svibnja do danas ostvarili kontakt sa 142 općinska i gradska izborna povjerenstva te informirali 102 regionalna ogranka političkih subjekata i 63 policijske uprave o kampanji prosmatranja Lokalnih izbora 2016.

Pored promatranja predizbornog, izbornog i postizbornog razdoblja Koalicija "Pod lupom" će vršiti i monitoring medija i izbornih kampanja političkih subjekata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije