Popis stanovništva u BiH

Općina Pale, RS, ima 86% pismenih stanovnika

07.12.2016.
u 09:00

Pale su se razvile za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Godine 1992. postale su sjedište Republike Srpske, a taj status izgubile su 1998. kada je glavni grad tog entiteta postala Banja Luka. Susjedne općine su Sokolac, Rogatica, Pale-Prača, Trnovo (RS) te gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo. Dio općine je Daytonskim mirovnim sporazumom pripao Federaciji BiH i tvori novu općinu pod nazivom Pale-Prača. Središnji dio općine Pale zauzima paljanska kotlina, smještena između planinskih masiva Jahorine s juga, Gosine s istoka, Romanije sa sjeveroistoka, Ozrena sa sjevera i sjeverozapada i Trebevića sa zapada. Sjedište općine je u naselju Pale. Pale su smještene u samoj kotlini.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek potkraj lipnja ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a.

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, Pale, RS, imaju 20.909 stanovnika, dok su ih, prema podacima iz 1991. godine, imale 16.310. Muškaraca je 10.038, dok je žena 10.871. Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u općini Pale, RS, živi 128 Hrvata, Bošnjaka je 186, dok je Srbin 20.451. Stanovnika koji su se izjasnili kao ostali je 75, onih bez odgovora je 14, dok se 55 osoba nije izjasnilo po nacionalnoj osnovi.

Bračno stanje

Popis je obuhvatio i kućanstva kojih je u ovoj općini 7211.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?