sastanak u Banjoj Luci

Osmanović: Referendum o Danu RS-a izazvat će seriju drugih izjašnjavanja građana

 Adil Osmanović
arhiva
17.08.2016.
u 11:51

Zamjenik predsjednika SDA i državni ministar civilnih poslova Adil Osmanović ponovio je danas u Banjoj Luci da, ukoliko se nastave aktivnosti na provođenju referenduma u RS-u o 9. siječnja kao Danu RS-a, to će, najvjerojatnije, izazvati niz drugih takvih poteza na prostoru tog entiteta, referendume u općinama ili mjesnim zajednicama s većim stanovništvom koje ne podržava referendum o 9. siječnja. 

Kazao je da je taj referendum dosad najgrublji pokušaj rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma, te da je "najopasnije to što se i zatežu međunacionalni odnosi u BiH, što nije dobro“.

- Nažalost, vlast RS-a, prije svega predsjednik Milorad Dodik, inzistiraju da se održi referendum, koji unosi veliki nemir na cijelom prostoru BiH. Stav SDA jeste da je to dosad najgrublje direktno kršenje Daytonskog mirovog sporazuma, pokušaj rušenja ustavno-pravnog poretka - kazao je Osmanović, koji u Banjoj Luci nazoči sastanku bošnjačkih dužnosnika u povodu najavljenog referenduma u bh. entitetu RS.

Referendum u RS-u, naveo je, dovodi u sumnju provođenje odluke Ustavnog suda BiH, a predstavlja udar na najvišu pravosudnu instituciju u BiH.

Osmanović je dodao kako očekuju da OHR pokaže je li u mandatu, onako kako je predviđeno Daytonskim mirovnim sporazum.

- Ako nije u tom mandatu, onda treba reći da su na sceni pokušaji kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i da OHR nema kapacitet da reagira, kazao je.

Očekuje i reakciju institucija BiH, koje su nadležne da čuvaju ustavno-pravni poredak države, a to je Tužiteljstvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Kazao je i da ostaje da se vidi koje će poteze povlačiti politički predstavnici institucija RS-a, koji ne podržavaju referendum.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije