odreklo se 90.000 građana

Platili odricanje od bh. državljanstva, sad moraju platiti test da dođu u BiH

19.07.2020.
u 11:09

U Bosnu i Hercegovinu ponovno je omogućen ulazak državljanima članica EU-a i schengenskog prostora, uz potvrdu o negativnom testu na koronavirus. To se odnosi i na tisuće ljudi iz dijaspore koje su se odrekle bh. državljanstva. U Svjetskom savezu dijaspore BiH smatraju da je odluka Vijeća ministara zakasnila te da je neprovediva. Procjenjuju da će zato ove godine više od 50 posto bh. dijaspore odustati od odmora u domovini i podsjećaju na ekonomske posljedice toga, piše Večernji list BiH.

Svake godine tisuće građana

Donedavni državljani BiH morali su platiti odricanje od državljanstva, a sad moraju platiti PCR test, čija je cijena oko 100 eura, da bi ušli u svoju nekadašnju domovinu. Većina njih morala bi uraditi isti test i po povratku u svoju sad matičnu državu jer je BiH na listi “crvenih zemalja”. Da nije riječ o malom broju osoba, govore i službeni podaci Ministarstva civilnih poslova BiH s kraja prošle godine. Naime, od rata do danas državljanstva su se odrekla 88.163 građanina. Putovnice BiH samo prošle godine odreklo se više od četiri tisuće građana. U izvješću o radu Ministarstva civilnih poslova BiH navedeno je da je tijekom 2019. godine registrirano 4059 predmeta koji se odnose na odricanje od državljanstva BiH. Da je broj onih koji se odlučuju na ovaj korak u porastu govori i podatak da se, primjerice, tijekom 1996., prve poslijeratne godine, državljanstva BiH odreklo šest osoba, sljedećih nekoliko godina taj broj bio je dvoznamenkast, da bi se danas mjerio u tisućama. U postupku odricanja od bh. državljanstva stranke nisu dužne navesti razloge zbog kojih to čine, ali u neformalnim razgovorima najčešće kao razlog navode pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inozemstvu i općenito veća prava u zemljama u kojima žive. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, najviše nekadašnjih državljana BiH postali su, barem formalno, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi... U međuvremenu, oni koji su se odlučili za dansku putovnicu, mogli su zadržati i onu BiH jer je Danska donijela zakon prema kojem se njihovi budući državljani ne moraju odreći državljanstva zemlje iz koje dolaze. Ovo znači da je ovim građanima dvojno, bh. i dansko, državljanstvo ulaznica u BiH bez plaćanja testa.

Obvezne pristojbe

A na odricanju od državljanstva BiH je posljednjih godina uzela ne mali iznos novca. Naime, pristojbe u iznosu od 800 KM plaćaju svi oni koji se bh. državljanstva odriču u korist svih zemalja svijeta, izuzev ako uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ. U tom slučaju plaćaju 200 maraka. Ovi posljednji, osim toga što su se za manje novca odrekli bh. državljanstva, sada su oslobođeni i obveze negativnog PCR testa. Odricanje od bh. državljanstva može biti i skuplje ako zahtjev netko podnosi preko diplomatsko-konzularne mreže BiH jer se tada plaća i konzularna pristojba, pa zahtjev košta oko 1000 KM. Najporaznija činjenica je da se u državnom proračunu novac od pristojbi za odricanje od državljanstva računa kao prihod. Samo u 2018. godini bilo je predviđeno da se od tih pristojbi u proračun sliju 2,2 milijuna, ali ta svota premašila je 3,5 milijuna maraka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?