Koc:

Podići trgovinsku razmjenu između BiH i Turske na milijardu dolara

Koc:
24.11.2016.
u 08:56

Turska želi da kompanije iz Bosne i Hercegovine dobivaju poslove u BiH, da vaši investitori dođu na isti način kao što to čine ulagači iz Turske u BiH, izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" Haldun Koc, novoimenovani turski veleposlanik u BiH.

Koc je prije nekoliko dana predao akreditivna pisma Predsjedništvu BiH, a na poziciji je zamijenio Jihada Erginaya.

- Trgovinska razmjena BiH i Turske iznosi 542 milijuna dolara na godišnjem nivou. Smatramo da se ona može podići na milijardu dolara i učinit ćemo sve da taj cilj ispunimo. Kvota o uvozu 15.000 tona mesa iz BiH u Tursku jedan je od koraka koje činimo i otvoreni smo za nove projekte. Jednako tako očekujemo da bh. strana poduzme neke korake kako bi olakšala poslovanje i dolazak investitora. Oni bi voljeli da imaju manje birokratije i barijera te da se na lokalnom nivou mnogo brže odvijaju procesi registracije i izdavanja dozvola - rekao je veleposlanik Koc.

Turska je nakon neuspjelog vojnog udara 15. srpnja pokrenula veliku operaciju protiv Gulenovog pokreta FETO, a zatražena je i suradnja sa BiH. Koc naglašava da Turska FETO smatra terorističkom organizacijom, a ne pokretom.

- S time smo upoznali i bh. vlasti i zahvalni smo im na podršci koju smo dobili odmah nakon 15. srpnja. Mi smo vrlo brzo nakon toga dostavili vašim institucijama spisak organizacija i škola povezanih sa FETO-om, a koje su u BiH. S tim u vezi sada očekujemo konkretne akcije BiH u pogledu onemogućavanja djelovanja tih subjekata, a zbog veza s terorističkom organizacijom. Za nas je to pitanje sigurnosti i tako mu treba pristupati - rekao je Koc za "Dnevni avaz".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?