priprava zimnice

Ponuda na tržnici dobra, cijene su povoljne, ali kupaca nema

12.09.2020.
u 17:22

U Mostaru se najviše pravi ajvar, kisele se paprike i kupus, pravi se pekmez, kuha se kompot, peče se rakija... Na tržnici smo pitali prodavače jesu li Mostarci počeli s kupovanjem namirnica za zimnicu.

Sredina je rujna, vrijeme kada se već polako počinju pripremati sva ona ukusna čuda zimnice. Svaka domaćica ima neke svoje male trikove kad je u pitanju priprema zimnice koji se, uglavnom, prenose generacijski, od baka, majki...

Treba reći kako je u nedostatku svježeg povrća i voća pripravljena zimnica velika blagodat za trpezu u zimskim danima. Ljubav, tradicija i posebno čuvani rituali i recepti znamenje su svake obitelji. Svi imaju svoje bilježnice, “kuhare”, koje brižljivo čuvaju, ali isto tako s pažnjom ugoste svojim pripravcima drage goste, piše Večernji list BiH

Još je rano

U Mostaru se najviše pravi ajvar, kisele se paprike i kupus, pravi se pekmez, kuha se kompot, peče se rakija... Na tržnici smo pitali prodavače jesu li Mostarci počeli s kupovanjem namirnica za zimnicu.

“Još uvijek slabo, vruće je, malo je onih koji sada počinju s pripravom zimnice. Tko će po ovoj vrućini stajati pored štednjaka? Cijene nisu visoke, može se reći i povoljne, ali velike prodaje još uvijek nema. Naravno, očekujemo da se to promijeni čim vrućine popuste. U ponudi za zimnicu ima gotovo svih namirnica, ali u manjim količinama. Ima paprika roga, patlidžana, mahune što se kiseli, malih krastavaca kornišoni, šljiva, drenjina... gotovo svega ima, samo nedostaje kupus za kiseljenje, on dolazi u sredinom studenoga, kazala nam je Anica Grle, prodavačica na tržnici u Mostaru.

Anica nam objašnjava kako je ponuda trenutačno minimalna, jer i trgovci su svjesni da još uvijek nije pravo vrijeme za pravljenje zimnice.

Pravi se slatko

“Krajem ovoga mjeseca trebalo bi se početi s pravom pripremom zimnice. U ovo vrijeme pravi se pekmez od šljiva jer će šljiva uskoro nestati, za nekih desetak dana. Zbog velikih vrućina naglo su sazrele i u Nevesinju i u Konjicu, Prozor-Rami. Isto tako, već sada se počeo praviti sok i džem od drenjina, džem od smokava, kupina, uglavnom slatko... Ali rijetko tko to pravi u ovo današnje vrijeme, većinom stariji ljudi. Tradicija se sve manje cijeni. Nažalost, takvo je vrijeme došlo. Nekada nije bilo domaćice koja nije pravila zimnicu, a sada... Puno posla oko toga ima, tako da se mnogi odlučuju na kupnju umjesto pravljenja zimnice - priča nam Anica.

Za kraj dajmo i nekoliko savjeta. Prije nego što počnemo s pravljenjem zimnice, povrće je potrebno dobro očistiti, oprati i osušiti. Staklenke moraju biti čiste i suhe, ali i prokuhane, a kako ne bi došlo do pucanja prilikom dodavanja otopine, poželjno ih je i ugrijati. Provjerite i poklopce – nikako ne bi smjeli puštati zrak. Kako bi zimi ukiseljeno povrće što manje stajalo otvoreno, dobro je koristiti manje staklenke, a da bi proizvodi koje pripremamo trajali dulje, potrebno je, tijekom cijelog procesa kiseljenja, paziti na čistoću i prati ruke između pojedinih radnji. Za kiseljenje povrća upotrebljava se otopina vode, octa, soli i začina, uz dodatak začinskog bilja po želji. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?