etnografski muzej

Prikaz tradicionalnog života i kulture Hrvata katolika s područja Rame

16.08.2021.
u 20:28

Etnografski muzej pri Franjevačkom samostanu Rama-Šćit kulturna je ustanova iznimne vrijednosti i značaja za očuvanje kulturne baštine Hrvata katolika Rame, piše Večernji list BiH.

Četiri etaže na 820 m2

Osim velikog i bogatog sadržaja te muzejske građe, zgrada u kojoj se muzej nalazi sama je po sebi jedinstvena i posebna te ima nesvakidašnju povijesnu i muzejsku vrijednost. Sagrađena je 1857., u njoj je bio stari franjevački samostan i jedina je takve vrste iz vremena turske vladavine u BiH. Izložbeni prostor proteže se na četiri etaže s površinom od 830 m2. Etnografski postav sadrži oko 1200 izložaka, kojima su predočene tradicionalne vrednote ramske materijalne kulture 19. i 20. stoljeća. Na prve dvije etaže postavljeni su izlošci starih zanata, gospodarstva, prijevoznih sredstava, stambene kulture, na 3. je tekstilna radinost i proizvodi koji su bili u uporabi, a na četvrtoj, u potkrovlju, flora i fauna šireg prostora Rame. Koncem 19. i u prvim desetljećima 20. stoljeća stočarstvo i ratarstvo bili su temelj gospodarstva u Rami, a voćarstvo, povrtlarstvo, vinogradarstvo i pčelarstvo prateće djelatnosti. To je predstavljeno i prikazano figurama seljana u svakodnevnoj radnoj odjeći i ratarskim oruđem i alatkama: ralo, plug, drljača, motika, srp, kosa s vodirom i priborom za otkivanje, grablje, vile, kljukač, vijača, krunilica, koš od pruća te scenama odvajanja pljeve od žita vijarom, krunjenja kukuruza, pečenja rakije, izrade bačvi... U prijevozu dobara i prometu glavnu ulogu imali su konji i volovi, a rad je prikazan drvenim volovskim kolima s procipom i jarmom, zaprežnim drvenim saonicama, ručnim saonicama, civarama.

Soba fra Jeronima

U prostoru sobe izloženi su drveni krevet s posteljnim tekstilom. Sliku upotpunjuje vjerno dočarana muška i ženska ramska nošnja. Uređena je soba fra Jeronima Vladića (1848. - 1923.), franjevca i pisca iz Rame, kao spomen da je današnji muzej nekadašnji samostan, u kojem su stanovali i obitavali fratri. Na 4. etaži prikaz je divljači, riba i biljnoga svijeta područja Rame. Etnografski muzej otvoren je u obnovljenoj samostanskoj zgradi 2007., a za to je zaslužan fra Mato Topić, tadašnji gvardijan samostana Rama-Šćit. •

Ključne riječi

Komentara 1

M3
Miro 3m
08:37 17.08.2021.

ČETIRI ETAŽE A DONESETE NAS SAMO DVIJE SLIKE?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?