Ekonomski oporavak

Prikupljeni doprinosi iduće bi godine trebali premašiti 3,7 milijardi maraka

09.09.2021.
u 21:58

Oporavak gospodarstva u Federaciji BiH, koji se manifestira povećanjem industrijske proizvodnje, izvoza, ali i broja zaposlenih, u razdoblju koje dolazi reflektirat će se i na povećanje prihoda po osnovi niza poreza, a uvidom u predviđanja federalnih vlasti, vidljivo je kako se od 2022. godine očekuje snažnija naplata, piše Večernji list BiH.

Najbolji pokazatelj su prihodi po osnovi obveznih socijalnih doprinosa koji obuhvaćaju doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje, doprinose za zdravstveno osiguranje i doprinose za osiguranje od nezaposlenosti. 

Stabilnost

Uplata doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje od 2020. godine, uključivanjem Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u okvir Jedinstvenog računa riznice FBiH, vrši se u korist proračuna FBiH, dok se uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje i uplate doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti vrše u korist izvanproračunskih fondova (zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno zavoda / službi za zapošljavanje).

U idućem razdoblju tako se očekuje stabilan rast naplate ove kategorije prihoda po stopama: 3,78%, 4,82% i 4,92% za 2022., 2023. i 2024. godinu respektivno.

Ukupni prihodi po osnovi doprinosa tako bi u idućoj godini iznosili 3,71 milijardu KM, godinu kasnije 3,89 milijardi KM te u 2024. nešto više od 4 milijarde KM. Ulaskom Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u okvir proračuna Federacije BiH, odnosno uključivanjem prvenstveno uplata po osnovi doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, ukupni prihodi proračuna Federacije BiH su povećani, uz preuzete i cjelokupne obveze za mjesečne isplate ostvarenih mirovina korisnicima.

Prateći prednja objašnjenja metodologija pripreme projekcija, izvršena je i priprema revidirane projekcije prihoda proračuna FBiH za 2021. godinu i projekcija za razdoblje od 2022. do 2024. godine. Tako u 2021. godini očekivana revidirana ukupna razina naplate prihoda u proračun FBiH iznosi 3,904 mlrd. KM i veća je za 0,46% u odnosu na naplatu iz 2020. godine.

Kada je pak riječ o pojedinim stavkama u punjenju proračuna, ukupan iznos očekivane naplate poreznih prihoda iznosio bi 1,520 mlrd. KM i bio bi veći za 3,67%. U strukturi poreznih prihoda očekuje se da će ukupni prihodi od neizravnih poreza biti ostvareni u iznosu od 1,467 mlrd. KM s rastom od 5,95%, od čega se iznos od 905,5 mil. KM odnosi na raspoložive prihode za opću proračunsku potrošnju, dok se iznos od 562,2 mil. KM odnosi na prihode od neizravnih poreza namijenjene otplati vanjskog duga.

Oporavak

Trebali bi rasti i prihodi od drugih poreza pa se tako, prateći prognoze postupnog oporavka, predviđa da će u 2022. godini naplata prihoda od poreza na dobit u korist proračun FBiH ponovno uspostaviti pozitivan trend kretanja sa stopom rasta od 2,6%, dok se za 2023. i 2024. godinu projiciraju stope rasta od 3% i 3,4% respektivno.

Prihodi proračuna u 2022. prešli bi 4 milijarde KM, u 2023. bi dosegnuli 4,3, a godinu kasnije 4,5 milijardi KM. Naravno, ovdje nisu obuhvaćeni primici s kojima će proračuni u konačnici biti i znatno veći.

Navedeni pokazatelji upućuju na optimizam oko daljnjeg ekonomskog oporavka te bi njihovo ostvarenje, ako ne dođe do većih poremećaja, bilo jasan signal daljnjeg ojačavanja domaćeg gospodarstva. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?