Republika Srpska

Pripreme za referendum privode se kraju, stigao glasački materijal

21.09.2016.
u 07:00

Unatoč činjenici da je Ustavni sud prošlog vikenda usvojio privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u , birači iz RS-a će se idući vikend ipak izjasniti o 9. siječnja kao Danu RS-a. Pripreme za održavanje referenduma su u punom jeku, a glasački materijal već pristiže u sve općine u ovom entitetu. Općinska povjerenstva za provođenje referenduma o Danu RS-a u općinama Jezero i Ribnik primila su jučer glasački materijal. Predsjednik Općinskoga povjerenstva za provođenje referendum u općini Jezero Radoslav Kačar rekao je za Srnu kako je isti dan počeo raditi na obuci članova glasačkih odbora. On kaže kako će u općini Jezero u nedjelju biti otvoreno jedno glasačko mjesto za 1000 glasača. Predsjednica Povjerenstva u Ribniku Sava Savić potvrdila je kako je i u ovu općinu stigao glasački materijal. “Zaprimili smo materijal, a obuku članova smo odrađivali parcijalno. U Ribniku će biti 16 glasačkih mjesta za 6300 glasača”, rekla je Savić. Pripreme za održavanje referenduma o Danu RS-a i u Modriči teku po planu, a na birališta će izići više od 25.000 glasača. Glasački materijali stigli su i u općine RS-a koje se nalaze u Hercegovini. U sklopu priprema za održavanje referenduma danas će biti održana sjednica Narodne Skupštine RS. Naime, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović zakazao je za danas sjednicu Kolegija entitetskog parlamenta na kojoj će biti razmatrana informaciju u vezi s donesenim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a koje se odnose na proslavu 9. siječnja kao Dana RS-a. Jučer je u taj zakonodavni dom dostavljena odluka Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri zabrane referenduma, koji je, nakon glasovanja u parlamentu RS, zakazan za 25. rujna.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske dostavljeni su i zaključci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, usvojeni na sjednici 17. rujna. Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će i orijentacijski plan rada parlamenta do kraja 2016. godine. Podsjetimo, na sjednici održanoj u subotu Ustavni sud BiH je, uz odluku o privremenoj zabrani održavanja referenduma, potvrdio i svoju raniju odluku o neustavnosti 9. siječnja kao Dana Republike Srpske.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije