virus mijenja tijekove

Proizvodnja robe bi iz Kine mogla preseliti na Zapadni Balkan

Industrijska proizvodnja
15.09.2020.
u 08:04

Mislim da će se gospodarstvo i svijet sami po sebi postaviti drugačije, da će Europa u velikoj mjeri, gotovo 80 posto proizvodnje, imati na prostoru Europe, a treba očekivati da tu bude i famozni zapadni Balkan", rekao je Radivojac.

Pokrivenost uvoza izvozom u Republici Srpskoj u srpnju ove godine iznosila je 72,8 posto, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine manje za skoro šest posto, te je ukupan uvoz u srpnju ove godine nadmašio izvoz za čak 113.274.200 KM.

Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku RS, u srpnju ove godine ukupan uvoz je iznosio 416.202.000, a izvoz 302.928.000 KM.

"U usporednom razdoblju prethodne godine ukupan uvoz iznosio je 435.642.000 KM, a izvoz 341.982.000, što je razlika od 93.660.000 KM, a time je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 78,5 posto", navode u Republičkom zavodu za statistiku, pišu Nezavisne novine. 

Prema ovim podacima, izvoz u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec mjesec prošle smanjen je za 11,4 odsto, dok je uvoz smanjen za 4,5 posto.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banja Luci, napominje da trgovinsku razmjenu imamo većinom sa zemljama iz okruženja, tj. Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom te Italijom, Austrijom i Njemačkom, gdje ide oko 70 posto robne razmjene prema tim zemljama.

"Sve zemlje pogođene su koronavirusom, ali tu su i strukturni razlozi. Naša gospodarska struktura nije takva da bismo mogli biti konkurentni zapadnim zemljama, tako da je naše prirodno stanje da nismo povoljniji u odnosu na robu i usluge u tim zemljama", kaže Radivojac.

On ističe kako je virus sam po sebi promijenio globalne tijekove te bi se u narednom razdoblju moglo očekivati reafirmiranje balkanskog prostora kao mjesta za proizvodnju određene robe i usluga koje su se ranije proizvodile na Srednjem i Bliskom istoku, a prvenstveno se misli na robu koja se proizvodila u Kini.

"Tijekovi novca, odnosno lanci opskrbe bili su obustavljeni ili prekinuti tijekom ožujka i travnja, recimo iz Kine, dok je, primjerice, iz BiH u Austriju to bilo moguće obaviti. Mislim da će se gospodarstvo i svijet sami po sebi postaviti drugačije, da će Europa u velikoj mjeri, gotovo 80 posto proizvodnje, imati na prostoru Europe, a treba očekivati da tu bude i famozni zapadni Balkan", rekao je Radivojac.

Aleksandar Ljuboja, ekonomski analitičar, kaže kako je logično da je pokrivenost uvoza izvozom pala.

"Definitivno je razlog tome to što je došlo do pucanja linija opskrbe, zatvaranja tržišta, nemogućnosti izlaska robe stranim dobavljačima, kao i strukture robe koju izvozimo", rekao je Ljuboja.

On kaže kako je prisutan veliki pad i izvoza namještaja, što je posljedica zatvaranja tržišta, prekidanja lanaca opskrbe, ali i smanjenje potrošnje na glavnim tržištima Austriji, Italiji i Njemačkoj.

"Pojedini proizvođači dobili su i otkazivanja ugovora, što je opet posljedica globalnih pucanja linija opskrbe, posebno u auto-industriji, koja je izuzetno pogođena, pa su dobavljači jednostavno osuđeni na čekanje do sljedeće godine", rekao je Ljuboja.

Kako on kaže, uglavnom se uvozi roba široke potrošnje, koja je imala malo smanjenje intenziteta.

"Volumeni su smanjeni u uvozu u poređenju sa prošlom godinom, ali jednostavno je došlo do uvoza robe široke potrošnje, medicinske opreme i lijekova te svih onih potrepština koje su bile neophodne u medicinskom sektoru za pokrivanje borbe s virusom korona ", pojasnio je Ljuboja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije