Međunarodna regata "Svi na Savu"

Promocija prekrasne rijeke Save i kajak - kanu sporta

26.07.2022.
u 18:55

Međunarodna regata "Svi na Savu" okupila osamdeset zaljubljenika u prirodu

Pod sloganom "Svi na Savu" Kajak - kanu klub "Sidro" Orašje ponovno je zaplovio ovih ljetnih dana mirnom rijekom Savom od Orašja pa uzvodno do Županje i natrag, piše Večernji list BiH.

Nedirnuta priroda

Cilj spusta bio je promocija rijeke Save i krajeva uz rijeku te popularizacija kajak - kanu sporta prilagođenog svim dobima izvan natjecateljskih okvira i u suživotu s prirodom. Regata je postala tradicija tog kluba, koja je ove godine okupila rekordnih 80 zaljubljenika u razna plovila koji su proveli dan na rijeci. Svi su mogli mijenjati plovila, po želji veslati u kajacima, kanuima i na SUP daskama ili se voziti brodicama, gliserima, čamcima i katamaranom.

- Regata je bila sportska, rekreativna, ekološka i turistička akcija na rijeci Savi, prikladna za svaku dob i spol, a osnovi uvjet bio je poznavanje veslanja i plivanja. Uz članove Kajak - kanu kluba "Sidro" i naše prijatelje, imali smo i goste iz Hrvatske, Austrije, Njemačke i Švicarske, što regatu čini međunarodnom - kaže nam predsjednik kluba Matijan Dominković.

I ove je godine bila značajna potpora tima Crvenog križa Orašje, obučenoga i zaduženoga za pružanje prve pomoći, no ipak nije bila potrebna jer je dan bio idealan za regatu na rijeci. Svoje je potencijale pokazala i Udruga ribolovaca "Šaran" Orašje jer je sa svojim čamcima također bila spremna intervenirati sa spasilačkim timom za pružanje pomoći spašavanja na vodi.

- Mnogi čamci i brodice sudjelovali su na regati i pružali nam logističku potporu na vodi jer vožnja kajacima, osobito ako traje više sati, može biti i opasna bez napitaka i hrane - objašnjava Matijan. Sava je prelijepa rijeka s bogatom florom i faunom. Za vrijeme veslanja ploveća regata uživala je u nedirnutim prizorima ljepote rijeke Save, u njezinoj flori i fauni.

- Rode, čaplje, kopci, patke, vrapci, slavuji svojim su zvucima davali neobičan glazbeni okvir regati, a životinje koje su šetale obalom rijeke (čak i konji koji su znatiželjno pratili putanju regate) učinile su da svi sudionici požele da ona što dulje traje - kaže nam jedan od sudionika regate i predstavnika medija Perica Nedić.

Potpora Sidru

- Današnji način života uz veliki stres, pogotovo u gradovima, ostavlja malo vremena za opuštanje. Kajakaški sport iznimno je dinamična aktivnost, sport u kojem se teži postizanju individualnih, ali i timskih dometa. Kajakaštvo pruža brojne prednosti boravka u prirodi, istraživanje i druženje. Kao rekreacija ujedno je i izvrstan način opuštanja te jačanja samopouzdanja - zaključuje Dominković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?