statusna konferencija

Ratko Mladić pred novim Žalbenim vijećem 6. studenog

Ratko Mladić
05.10.2018.
u 16:12

Sutkinja Prisca Matimba Nyambe prvi put će predsjedavati radom Žalbenog vijeća na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću 6. studenog, za kada je planirano održavanje statusne konferencije.

Sutkinja Nyambe će predsjedavati petočlanim Žalbenim vijećem koje će donijeti konačnu presudu bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a Mladiću, nakon što je troje sudaca isključeno zbog percepcije pristrasnosti, javlja BIRN.

Sudac Jean-Claude Antonetti prethodno je prihvatio zahtjev Mladićeve Obrane da se iz žalbenog postupka isključe suci Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu. Kako je u svojoj odluci naveo Antonetti, suci Meron, Agius i Liu “djeluju pristrano” s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Umjesto Merona, Agiusa i Liua u Vijeće su imenovane sudije Mparany Mamy Richard Rajohnson, Gberdao Gustave Kam i Elizabeth Ibanda-Nahamya.

Tribunal je Mladića u studenom prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bh. općina.

Žalbe na presudu podnijeli su i Obrana i haaški tužitelji, a konačna presuda bi trebala biti izrečena naredne godine.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije