Zastupnički dom

Razmatranje zahtjeva za hitni postupak za prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH

07.07.2020.
u 19:13

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra zahtjev zastupnika Nikole Lovrinovića, Predraga Kožula, Borjane Krišto, Darijane Filipović, Mije Matanovića, Adila Osmanovića, Safeta Softića, Alme Čolo, Šemsudina Dedića, Halida Genjca, Nermina Mandre, Šemsudina Mehmedovića, Edina Mušića i Denisa Zvizdića da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Predsjedatelj Kluba zastupnika SDP-a BiH u tom domu Saša Magazinović je kazao kako zastupnici pred sobom imaju zahtjev za hitni postupak vezan za Izborni zakon u vezi Mostara, koji su dogovorili SDA i HDZ BiH.

Magazinović je kazao kako predlagač treba objasniti zbog čega zastupnicima nije dozvoljeno da o ovome razgovaraju i zašto hitni postupak.

- Ali, primjerice, ovaj model znači da bi jedna stranka koja je imala recimo 1.500 glasova manje od SDP-a na proteklim izborima, imala jedan mandat više. Dakle, to je takav model napravljen da stranka koja ima 1.500 glasova manje ima jedan mandat više - navodi Magazinović, javlja Fena. 

Kaže da razlika između ovog modela i "onog koji su zvali A model je ta što je onaj prvi bio pravedniji, imao je tu kompenzacionu listu".

Zastupnik Damir Arnaut (Naša stranka) je kazao kako u ovom prijedlogu nešto veliko nedostaje, a to je kako i kada će se lokalni izbori u Mostaru održati.

Po njegovim riječima, bila je, u najmanju ruku, neophodna odredba koja će reći "izuzetno od rokova propisanih drugim članovima Izbornog zakona, SIP-a BiH će za potrebe lokalnih izbora u Mostaru odrediti te i te rokove".

Predsjedatelj Kluba zastupnika SDS-a i PDP-a Mirko Šarović je kazao kako ovaj klub podržava donošenje jednog ovakvog zakona nakon toliko godina, ali "ovo rješenje nije dobro, posebno za predstavnike srpske zajednice u Mostaru". Dodao je kako zbog toga neće podržati hitnu proceduru, te da će tražiti prostor da se zakon popravi u redovitoj proceduri.

Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović potom je zatražio pauzu od pola sata, koja je trajala nešto duže i nakon koje je nastavljena rasprava.

Zastupnik Dragan Mektić (SDS) je zamolio, posebno izaslanike iz SNSD-a i grupacije oko te stranke, da ovaj zakon ne ide u hitnu proceduru, navodeći kako "Srbi u Mostaru i u toj županiji nisu konstitutivni narod".

Klub zastupnika DF-a zatražio je stanku od 30 minuta, koja je završena i sjednica je nastavljena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?