Razgovarali smo sa Suzi Mikulić, zamjenicom direktora, Arnom Kurt, voditeljicom pravnih poslova i ljudskih resursa, Almom Borec, zamjenicom voditelja unapređenja tehničkih procesa, i Draganom Kraljević, voditeljicom prodaje

Recept za uspjeh je timski rad, samo zajednički mogu se ostvariti ciljevi i pobijediti svi izazovi

07.03.2022.
u 09:48

Konferencija na Dan žena naziva "Žene u poslovnom svijetu" ima i svoj moto, citat Estée Lauder: "Nikad nisam sanjala o uspjehu. Radila sam za to"

Ožujak je mjesec posvećen svim ženama. Na poseban se način to obilježava 8. ožujka, kada je Međunarodni dan žena. Dan kada slavimo sve što su žene postigle. Ta su postignuća dobro poznata i vidljiva u gospodarstvu, kulturi, politici i svim drugim sferama našeg društva. Taj 8. ožujka nije samo dan proslave već i dan koji označava poziv na akciju za ubrzanje rodnog pariteta. Tema ovogodišnje kampanje za Međunarodni dan žena 2022. je #BreakTheBias. Tema poziva na rodno jednak svijet, svijet bez predrasuda, stereotipa i diskriminacije. Svijet koji podrazumijeva raznolikost, pravičnost i uključivost, gdje se cijeni i slavi različitost. Aluminij industrija Mostar je kompanija koja s ponosom može reći: "Mi smo kompanija koja razbija predrasude". Nažalost, nisu u većini, ali mogu pružiti primjer drugim kompanijama u BiH, regiji i šire te pokazati kako je dobro dati priliku ženama da vode kompaniju i uz njihovo vodstvo vidjeti rezultate, odnosno, u slučaju Aluminij industrije, upravo koliko su postigli u 18 mjeseci proizvodnje. Ove godine, upravo na Međunarodni dan žena, 8. ožujka, u Aluminiju će se održati konferencija "Žene u poslovnom svijetu".

Konferencija i poruka

Ovu konferenciju organiziraju M. T. Abraham Grupa i Večernji list BiH, što je i prvi put da jedna privatna kompanija organizira konferenciju koja slavi i promovira žene. Konferencija će u utorak na jednom mjestu, u Aluminiju u Mostaru, okupiti šest uspješnih dama iz svih sfera koje postižu mnogo u poslovnom i profesionalnom svijetu te mogu dati primjer svim ženama u BiH. Kroz svoje priče o uspjehu, poslu, borbi... pokušat će dati primjer svim drugim ženama i osnažiti ih na njihovu putu napretka. Konferencija "Žene u poslovnom svijetu" ima i svoj moto, citat Estée Lauder: "Nikad nisam sanjala o uspjehu. Radila sam za to". Prošle je godine Večernji list napisao u svom tekstu kako u Aluminiju 50 posto rukovodećih pozicija "drže" žene. I ove godine postotak je isti. Posjetili smo uoči naše zajedničke konferencije Aluminij i zamolili četiri uspješne žene da nam odgovore na nekoliko pitanja. Rekle su nam kako je sve što su postigle - postignuće cijelog tima, kako ne bi mogle bez potpore svake njihove kolegice i kolege te kako kod njih u kompaniji ne postoji rodna razlika između kolegica i kolega. Pred njima su ciljevi i izazovi koje mogu ostvariti samo ako rade kao jedan, kao tim. Iako ne žele da ih se veliča više od njihovih muških kolega, u mjesecu smo proslave ženske moći te smo im željeli posvetiti posebnu pozornost.

Suzi Mikulić, zamjenica direktora Aluminij industrije, Arna Kurt, voditeljica pravnih poslova i ljudskih resursa, Alma Borec, zamjenica voditelja unapređenja tehničkih procesa, i Dragana Kraljević, voditeljica prodaje.

Večernji list: Za početak smo Suzi, Arnu, Almu i Draganu pitali kako se osjećaju radeći u Aluminiju, jesu li ostvarile svoje životne ciljeve?

Suzi: - Raditi u Aluminiju je sjajno. Svaki poslovni cilj priča je za sebe, kada ostvarim jedan, već sam si zadala novi koji treba ostvariti. Za ovo kratko vrijeme rada u Aluminiju ostvarila sam ono što sam željela i planirala, novi ciljevi su preda mnom i iznimno im se veselim.

Arna: - Aluminij je kompanija koja vas tjera da svakim danom postavljate svoje ciljeve sve više i više, koja vas tjera da dajete više, da naučite više i svaki dan svoje životne ciljeve postavljate na višu razinu. To odgovara na oba pitanja.

Alma: - Raditi u Aluminiju je super. I mogu reći da sam većinu svojih životnih ciljeva ostvarila.

Dragana: - Rad u Aluminiju za mene je iskustvo veće nego što sam ikada mogla zamisliti da može biti. Do sada su svi moji ciljevi ostvareni, veselim se novim ciljevima i izazovima.

Večernji list: Što biste u Aluminiju istaknule kao dodatnu vrijednost u odnosu na druge poslove?

Suzi: - Aluminij je simbol Hercegovine, brend dobro poznat na međunarodnom tržištu metala. Iskustvo rada u Aluminiju teško je usporediti s bilo kojim drugim poslom i iskustvom, prije svega zbog činjenice da je kompanija u svega 18 mjeseci proizvodnje uspjela doći na vrh ljestvice najuspješnijih kompanija u Bosni i Hercegovini. Zaista impresivno. Istaknula bih kao dodatnu vrijednost kompanije, posebno za mlade kolege, ali i sebe osobno, svakodnevni rad i suradnju s međunarodnim partnerima, što je sjajna prilika za stjecanje profesionalnih iskustava i vještina na globalnoj, a ne samo lokalnoj razini.

Arna: - Po svemu se Aluminij razlikuje od većine kompanija u BiH. Polazeći od specifičnosti rada u metalskoj industriji, multikulturalnog okruženja, poticanja različitosti i jednakosti, težnje prema usavršavanju, Aluminij je kompanija u kojoj svaki dan pokazujete nove vještine, kompanija koja vas tjera da nadograđujete svoju osobnost i karakter te vam daje puno mogućnosti - što je nevjerojatno za mlade ljude. Mnogobrojne vrijednosti, ali najveća je to što Aluminij shvaća da su radnici njegova najveća vrijednost.

Alma: - Moram reći da je to stalni razvoj i svaki dan mogućnost za usavršavanje i učenje nečega novog.

Dragana: - U Aluminiju svaki radnik ima priliku pokazati svoje sposobnosti i prijeći s jedne pozicije na drugu te napredovati u karijeri brže nego u bilo kojoj drugoj kompaniji.

Izazovi, privatni život...

Večernji list: Kakav je odnos s kolegama, osjećate li se ravnopravno kao žene?

Suzi: - Da, apsolutno. Aluminij cijeni žene, mi to osjećamo i vidimo kao prednost u našoj kompaniji. U Aluminiju su žene ravnopravne na svim područjima. Ponosni smo što smo kompanija s 50% žena na rukovodećim pozicijama.

Arna: - Ravnopravnost u Aluminiju zastupljena je u svakom pogledu, a posebno u spolnoj ravnopravnosti. Odnos s kolegama je odličan, svi se nadopunjujemo idejama, rješenjima, izračunima itd., što je jedini recept za uspješnu kompaniji.

Alma: - Da

Dragana: - Da, nema razlike među kolegama, svi smo jednaki, s jednakim mogućnostima i plaćama.

Večernji list: Uspijevate li uskladiti posao s privatnim životom?

Suzi: - Da, ponekad je to izazov, ali uz dobru organizaciju i obostranu podršku može se uskladiti.

Arna: - Svjesna sam da zdrava ravnoteža između posla i privatnog života koristi odnosima u mom osobnom životu i poboljšava moju produktivnost i učinak na poslu. Teško je to stalno postizati, ali da bih bila strastvena prema svom poslu, ako ste stalno pod stresom, ravnoteža između poslovnog i privatnog života nužna je. Vjerujem da je uravnotežen život nužan i trudim se da svi naši radnici to znaju i tako žive. Kao što je Steve Jobs jednom rekao: "Vaš će posao ispuniti veliki dio vašeg života, a jedini način da budete istinski zadovoljni je raditi ono što vjerujete da je sjajan posao. A jedini način da radite sjajan posao je da volite ono što radite".

Alma: - Većinu vremena uspijeva se uskladiti.

Dragana: - Pravo je pitanje što znači usklađenost između privatnog i poslovnog života? Za mene je najvažnije da sam sretna, uživam ​​u svom poslu i u privatnom životu. Dakle, ravnoteža između radnog vremena i privatnog života ne može se mjeriti satima, već koliko je sretan svatko od nas.

Večernji list: Što biste istaknule kao pozitivan primjer suradnje unutar tvrtke?

Suzi: - Timski rad. Trenutačno radimo na više različitih projekata, fokusiranost na ostvarenje ciljeva te motivirajuće ozračje unutar tima preduvjet su ostvarenja realizacije projekata i to je upravo ono što karakterizira naš tim.

Arna: - Aluminij je sam po sebi pozitivan primjer. Zahvaljujući svojim predanim radnicima Aluminij se u protekloj godini vratio u vrh svjetske aluminijske industrije i dobio mnoga priznanja. A ipak, najbolje tek dolazi.

Alma: - Željela bih naglasiti da je naš timski rad uočljiv u svakodnevnom radu. Kada imamo izazov s kojim se moramo nositi, cijeli tim radi kao jedno i izazov je riješen.

Dragana: - Jednim izrazom - timski rad. Svaki radnik važna je karika za kompaniju. I samo zajedno možemo ostvariti sve ciljeve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?