zakon u HNŽ-u stupio na snagu

Rodiljama u radnom odnosu neće biti smanjene naknade zbog novog zakona

02.10.2017.
u 13:00

Zakon o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ-u jučer je stupio na snagu. Pojedine odredbe zakona koje se odnose na plaće rodilja koje su u radnom odnosu toliko su uzburkale javnost da su se čak počeli spominjati prosvjedi protiv županijske Vlade.

Naime, navedeno je kako će rodilje za vrijeme rodiljskog dopusta primati od sada 40 posto prosječne plaće u Federaciji. Rodilje koje su zaposlene u državnim institucijama uglavnom primaju od 80 do 100 posto plaće, tako da bi im takvo tumačenje zakona drastično smanjilo primanja.

Naravno, tijekom vikenda su se počeli nizati komentari na društvenim mrežama, a stvar je eskalirala do te mjere da su građani pozivani na prosvjedna okupljanja.

Objašnjenje zakona

Ipak, stvarno stanje glede spomenutog zakona je bitno drugačije. - Kao prvo, zakon nije pisan kako bi se nekoga oštetilo, nego kako bi socijalne kategorije stanovništva dobile nova prava.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?