HNŽ

Škole spremne za štrajk, nema isplate plaća niti uvjeta za rad

Učenici
21.11.2013.
u 14:41

SDA i SDP su izigrali politički dogovor s HDZ-om BiH, zakon nije izmijenjen, sada vjerojatno slijedi obustava nastave

Nakon što županijska Skupština nije usvojila izmjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, sindikati osnovnih škola HNŽ-a počinju vuči prve poteze kao odgovor na trenutno stanje. Tako je najavljen jednodnevni štrajk u školama u općini Čitluk, a ovaj primjer bi mogle slijediti i ostale škole u županiji. - S obzirom da škole već pola godine ne dobivaju sredstva za materijalne troškove, može se reći kako je pravo čudo da se nastava uopće odvija. Mnogima su isključeni telefoni, internet, a sada će stanje biti još gore. Uskoro ćemo donijeti odluku o konkretnim potezima, opcija generalnog štrajka je vrlo vjerojatna - rekli su nam jučer u Sindikatu osnovnih škola. Sindikati smatraju kako ovakve promjene zakona nemaju smisla, te kako je potrebno donijeti novi zakon.

- O kakvim promjenama zakona govorimo kada se treba mijenjati više od 50 posto zakona da bi se stanje popravilo u prosvjeti. Mislimo da je potrebno donijeti novi zakon za ovu oblasti, i to ćemo tražiti od županijskih vlasti - rekao nam je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnih škola koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. On će u idućih nekoliko dana održati sastanke s bošnjačkim kolegama i nakon toga će se donijeti konačna odluka o mogućem štrajku. Problem je i podatak kako plaće prosvjetarima ponovno nisu isplaćene do 20. u mjesecu, tako da će ova populacija opet plaćati zatezne kamate na kredite i zaduženja na karticama. Na ovaj problem se upozorava već mjesecima, a neslužbeni podatci govore kako svaki zaposlenik u prosvjeti u prosjeku zbog isplate plaće nakon 20. u mjesecu plati 20 maraka zateznih kamata.

Sve ovo je samo dio problema koji se odnosi na prosvjetu u ovoj županiji. Očito je kako se sve više osjete posljedice nerada županijske Vlade koja je u krizi još od povratka s ljetnih odmora. Krizi se još uvijek ne nazire kraj. (mk)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?