HNŽ:

Smanjuje se trajanje samoizolacije na 10 dana

30.10.2020.
u 15:55

Samoizolacije će trajati deset dana umjesto petnaest, navodi se između ostalog u revidiranim preporukama Kriznog stožera ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite HNŽ-a, koje su objavljene u četvrtak. U dokumentu pod nazivom "Revidirane preporuke za testiranje na SARS-CoV-2, postupak s kontaktima, završetku izolacije i samoizolacije - Postupak s bliskim kontaktima oboljelog od COVID-19", navodi se: 
"S ciljem smanjenja širenja infekcije potrbeno je sve bliske kontakte oboljelog staviti pod zdravstveni nadzor (u daljem tekstu samoizolacija). Bliske kontakte nije potrebno testirati na početku samoizolacije osim ako ne razviju simptome bolesti. Bliski kontakti podliježu samoizolaciji od 10 dana", navodi se. 

Iznimno, na početku samoizolacije, treba testirati bliske kontakte oboljelih od COVID-19 ako su identificirani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku i u međuvremenu ostavrili kontakt s vulnerabilnim skupinama. Po završetku desetodnevne samoizolacije, navodi se u revidiranoj odluci, nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome. 

"Ako osoba u samoizolaciji razvije simptome bolesti kompatibilne s COVID-19, treba ih testirati na SARS- CoV-2 i ako su pozitivni postupati dalje kao s novooboljelim osobama. Pod bliskim kontaktima koji podliježu zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji su definirane - osobe koje dijele kućanstvo s bolesnikom - izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (npr. rukovanje), nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučivanjima oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)", navodi se. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?