nekoliko trikova

Spriječite paukove da uđu u kuću, evo što učiniti

Dreamstime
30.10.2020.
u 07:41

Ulje peperminta je pokazalo odbojne učinke na dvije od tri vrste pauka, tjerajući pauke u više od 75 posto testova

Mala studija objavljena u Journal of Economic Entomology prošle godine testirala je tri prirodna sredstva koji se često navode za tjeranje pauka - ulje limuna, peperminta i miris divljih kestena te njihovu učinkovitost u odbijanju ženki pauka.

Istraživači su primijetili da se limunovo ulje najčešće spominje na Googleu, ali nisu pronašli dokaze da ono ima učinka na pauke. Međutim, ulje peperminta je pokazalo odbojne učinke na dvije od tri vrste pauka, tjerajući pauke u više od 75 posto testova. U manjoj mjeri su i divlji kesteni imali blagi odbijajući učinak na dvije vrste pauka, prenosi 24sata.hr. 

S druge strane, školarci iz Velike Britanije osvojili su nagradu Kraljevskog kemijskog društva za istraživanje o tome da li paukove doista tjeraju divlji kesteni. Prema njihovom malom eksperimentu, teorija kestena bila je besmislica jer pauci nisu pokazivali apsolutno nikakve znakove straha.

Usprkos ovome, postoji još nekoliko rješenja.

Mačke mogu prilično dobro obaviti posao i u lovu i jedenju pauka. Pod uvjetom da pauk nije smrtonosna otrovna vrsta, vrlo je rijetko da će od pauka vašoj mački pozliti.

Redovito čišćenje kuće može vam pomoći da pauke držite na oku, koliko god to zvučalo dosadno. Jednostavno usisavanjem ili brisanjem prašine s poda i uglova možete ukloniti njihova gnijezda i mrvice koje bi ih mogle privući. 

Također možete spriječiti pauke da uđu u vašu kuću zatvaranjem pukotina na zidovima. Prozore i vrata držite što je moguće više zatvorenima.

Vrijedi podsjetiti i da je samo mali broj od 43.000 vrste pauka zapravo opasan, prenosi IFL Science.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?