Načelnik Stanko Vincetić novinarima predočio prioritete općine Orašje

Stvoriti radna mjesta u Poduzetničkoj zoni Orašja i time zadržati mlade

13.02.2017.
u 09:00

U cilju transparentnosti rada općinske uprave, promoviranja ne samo pozitivnog glasa posavskoga već i isticanja problema kako bi i mediji dali obol u njihovu rješavanju, kao i razgovor o prioritetima rada tijekom cijeloga mandata, razlozi su sastanka načelnika općine Orašje Stanka Vincetića s novinarima i predstavnicima medija koji djeluju na području te posavske općine. Bez protokola, uz kavu i druženje s novinarima, Vincetić je naglasio, želim uspostaviti kvalitetnu suradnju i partnerski odnos s medijima.

Vincetić otvoren za medije

- Ja sam iz mlađe generacije političara koji cijene rad medija, a tu suradnju smatram, ne obvezom, već potrebom ove općine da informacije plasira u javnost. To je potrebno zbog istinitoga izvješćivanja, ali i onemogućavanja dezinformacijama da vladaju, a javnost je tu da prosudi kome će vjerovati. Istina, to je dvosjekli mač jer informacije se mogu zloupotrebljavati i prezentirati na drugačiji način, u ovisnosti o tome je li autor već unaprijed smislio negativnu priču. Ali, ja vjerujem u poštene namjere medija da ovaj prostor koji jednako volimo i u medijskom smislu unaprijedimo, smatra Vincetić.

Govoreći o temi prioriteta rada, Vincetić je istaknuo dva projekta koja je odobrio IFARD. U planu su ove godine proširenje Poduzetničke zone, izgradnja općinske hladnjače za potrebe voćara i povrtlara, a na istome mjestu, kod stadiona HNK u Orašju planira se izgraditi i distribucijski centar za voće i povrće.

Oba ova projekta vrijedna su po 250.000 KM.

Lokacija je povoljna jer raspolaže kompletnom infrastrukturom. Uz to, planiran je kompletan završetak Sportske dvorane s potpunim vanjskim uređenjem, a otvaranje bi trebalo biti prije početka nove školske godine. Novu dvoranu, osim učenika Srednje škole fra Martina Nedića, koristit će i druga sportska društva koja za to iskažu zanimanje.

Vodovod i kanalizacija

- Želim nastaviti s realizacijom već započetih projekata, kao što su proširenje vodovodne mreže, proširenje kanalizacijske mreže, višemilijunske projekte u našoj sredini, ali i s manjim projektima, kao što su javna rasvjeta i asfaltiranje ulica u Jugu 2. Krećemo s izradom projekta za proširenje Poduzetničke zone, a u posljednje vrijeme poraslo je zanimanje za ulaganja u tu zonu. To je ključno za razvoj naše sredine - nova radna mjesta, stoga iznimno pažljivo i s najvećim prioritetom pristupamo tom poslu. Ipak, postoje i administrativne zapreke, ali s više federalne razine kada su zakoni u pitanju i tu su nam “svezane” ruke jer ništa ne možemo ubrzati, kaže Vincetić i objašnjava o čemu je riječ na praktičnom primjeru.

- Nismo zadovoljni federalnim zakonom kojim možemo gospodariti zonom jer, ma koliko imali uvjerenja da će poduzetnik koji ima ozbiljan projekt i uložiti milijunska sredstva i zaposliti radnike, ni na koji način ne možemo ubrzati procese. Zemljište se prodaje preko javne dražbe, pa tko da više, zauzima lokaciju. No, praksa pokazuje da onaj tko se potvrdio dobrim poslovanjem u Orašju i želi lokaciju koja je uz postojeću te time donijeti nova zapošljavanja, to mu Općina ne može zajamčiti.

Može doći netko o kome uopće ne znamo o kakvom se projektu radi. Jasno mi je da zakonodavac želi spriječiti malverzacije, ali ipak bi trebali biti određeni kriteriji, koliko je radnih mjesta koje donosi i sl. Ovo će sve više donositi problema na terenu. Općini Orašje nije u cilju zaraditi na prodaji zemljišta u Poslovnoj zoni, već dovesti kvalitetne investitore koji će osigurati nova radna mjesta. Jedino ćemo tako zadržati našu mladost i jamčiti bolju budućnost ovog posavskoga kraja, zaključuje načelnik općine Orašje Stanko Vincetić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije