novac za ublažavanje krize

Sumnja se na zloupotrebu stranog novca namijenjenog migrantskoj krizi

13.01.2021.
u 18:38

- Što mi je najgore proteklih mjeseci? To što moram voziti migrante i samo je pitanje kad će se dogoditi neka pobuna da ćemo ih odbiti uopće vraćati u prihvatne centre iz kojih dolaze pa neka se sami snalaze i suočavaju s mogućim posljedicama. Ugrožavam svoje zdravlje vozeći ga, a što ja znam kad će me on napasti iza leđa i je li zaražen koronavirusom - priča nam sugovornik iz policije dok se pretresa izuzetno aktualna tema o migrantskoj krizi u BiH posljednjih godina. Incidenti su svakodnevica. Jučer je ozlijeđen čovjek na Grbavici u Sarajevu. Nesretnik je krenuo na posao oko 5 sati ujutro te je izvadio mobitel iz džepa da provjeri koliko je sati. Nije se uspio pošteno ni okrenuti, a dva migranta su mu prišla i sa skalpelom u ruci tražili da im dadne mobitel. Nakon što ih je čovjek odbio, jedan ga je skalpelom posjekao po rukama. Drugog je uspio udariti, ali onda su obojica nasrnula na njega i napala ga. Imao je posjekotine po glavi i trbuhu, piše Večernji list BiH. 

- I pozvao sam policiju nakon toga te Hitnu pomoć, koja je zaista jako brzo došla. Bio sam izuzetno uplašen, drhtao sam i oni su me prevezli na CUM Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gdje su mi utvrdili ozljede i zašili sve jer sam imao posjekotine na nekoliko mjesta. Policija je izašla na teren, opisao sam kako migranti izgledaju i nakon svega ovoga podnijet ću prijavu protiv njih - kazao je za Klix istaknuvši da su na istom mjestu posljednjih dana napadnute dvije djevojke. Jednoj je ukraden mobitel. Sve su glasnije prozivke na račun ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića koji je ionako bio pod povećalom zbog svoje uloge u ratnim zločinima nad Hrvatima Bugojna. Javnost zbog njegove mlake uloge prema migrantima, usporedbe istih s turistima i nazivanja “seksi” pričama mogućnosti njihova povratka u matične zemlje, sve glasnije traži da odstupi s dužnosti.

Bez migranata u RS-u

A dok je u federalnom dijelu stanje s migrantima sve napetije, predsjedatelj Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik rekao je i visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu da RS neće prihvatiti migrante. Također, upozoreno je i na neke nevladine organizacije koje žestoko napadaju BiH, a sumnja se da upravo one, ne čineći ništa osim podižući glas, troše resurse koje su bh. institucije trebale dobiti da umanje krizu. Traži se i ispitivanje njihove uloge. Dodik je naveo da je Europska unija dala novac za smještaj migranta preko samostalnih organizacija, a ne posredstvom institucija BiH, RS-a i FBiH, te da postoje indicije o zloupotrebi tih sredstava, stoga one ne mogu biti pripisane kao pomoć BiH.

Osigurati humanije uvjete

- Migrantska kriza u BiH je teška i na rubu humanitarne katastrofe i oni koji su nadležni, to pitanje moraju rješavati. Borrell je tražio, vjerojatno pod utjecajem iz Sarajeva, da se migranti rasporede na čitavom teritoriju BiH, bez obzira na jasan stav Republike Srpske. Rekao sam da na prostoru RS-a neće biti migrantskih centara. Borrell je inzistirao da se pokušaju osigurati što humaniji uvjeti za smještaj migranata, s čim sam suglasan - objasnio je Dodik. Član Predsjedništva ne želi za RS novčana sredstva za smještaj migranata niti će ih primiti. - EU je ohrabrio milijune ljudi da krenu k Uniji, a onda su stavili žicu na granicu, što govori o odnosu prema migrantima koji su isključivo problem EU-a, a ne naš. Mi u BiH nismo ostali pasivni, ali glavni problem migranata nije u BiH, nego u EU i on treba preuzeti potpunu odgovornost za taj problem - poručio je Dodik.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?