Željko Šain

Sve dok je suverene BiH, RS ne može povući suglasnost za reformu fiskalnog sustava i UNO

15.10.2021.
u 17:20

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Željko Šain kazao je kako je nemoguće da Republika Srpska povuče suglasnost za reformu fiskalnog sustava i Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNOBiH), kako je to jučer najavio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Dodik je nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima pojedinih zemalja Europske unije izjavio, između ostalog, kako je Republika Srpska za "ustavnu poziciju RS-a koja je jasna" i da će poduzeti mjere koje idu ka tome. Narednih dana će, kako je kazao, u Narodnoj skupštini RS-a ići ka tome da RS povuče suglasnost za reformu fiskalnog sustava i Uprave za neizravno oporezivanje.

Kako je Šain rekao za Faktor, to što je Dodik izjavio je "politička priča jer takav sustav je faktički i uvjetovan ne samo formiranjem suverenosti jedne države, nego i zbog međunarodnih financijskih institucija kao što je Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond".

- Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka, između ostalog, nadziru našu financijsku stabilnost, a to znači fiskalne prihode i rashode. U tom pogledu, automatski bi bio upitan naš odnos prema MMF-u i Svjetskoj banci, a to su naše poveznice sa egzistiranjem na planeti Zemlji. Dakle, to je nemoguće – naglasio je Šain, dodavši kako bi to značilo da bismo mi došli u probleme s međunarodnim financijskim institucijama, te bi bila upitna naša suradnja s MMF-om i Svjetskom bankom.

- Jednostavno, narušila bi se stabilnost Bosne i Hercegovine, ne samo ekonomska, nego i politička. Jednostavno, to je nemoguće uraditi. Ta priča je neostvariva dokle god je BiH neovisna, suverena i međunarodno priznata zemlja od svih relevantnih međunarodnih institucija, UN-a, Svjetske banke, MMF-a i tako dalje – zaključio je Šain.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?