Ugroženost djece

Trećina djece uskraćena u hrani, odjeći, stanovanju…

06.03.2016.
u 07:00

Gotovo svako treće dijete u BiH u dobi od pet do 15 godina živi u kućanstvu koje se na osnovi potrošnje smatra siromašnim, tvrde iz UNICEF-a. Također tvrde kako su djeca koja žive u siromaštvu, u odnosu na ostalu, značajno uskraćena u hrani, odjeći, uvjetima stanovanja i slično, piše Večernji list BiH.

Kada je riječ o prehrani, a što se najviše odnosi na nepravilnu prehranu, problematika je prisutna kod čak 65,6 posto djece ispod 5 godina i to samo po sebi pokazuje koliko se neimaština u BiH odražava na osnovne uvjete zdravog života kod najmlađe populacije.

Dugoročne posljedice

Također, dobar dio djece ispod 5 godina, odnosno njih 28,7 posto, susreće se s problemima koji se odnose na stambene uvjete.

Najalarmantnija je situacija kada je riječ o djeci koja nisu u vrtićima, jer, prema informacijama kojima raspolaže UNICEF, čak 87 posto djece u dobi od tri i četiri godine nije upisano u neku predškolsku ustanovu. Upozoravajući je, istodobno, i podatak da je skoro svako drugo dijete u dobi do četiri godine izloženo nasilnoj disciplini u svom kućanstvu.

U kategoriji djece, najugroženiji su oni najmlađi, koji su potpuno ovisni o odraslima i čiji razvoj i odrastanje ovise o tomu koliko smo im pružili.

Struka upozorava da sve te situacije dugoročno ostavljaju posljedice po najmlađe, jer im u najranijoj dobi nije omogućen pristup i ostvarivanje onih potreba koje su ključne za njihov pravilan rast i razvoj. Iz nevladine organizacije “Naša djeca” Sarajevo napominju da su djeca iz siromašnih obitelji višestruko ugrožena.

Upozorenja

Zbog neodgovarajuće prehrane, kako objašnjavaju, ugrožen je njihov fizički rast i razvoj, a češće i obolijevaju, što dodatno zahtijeva izdvajanja roditelja za zdravstvenu skrb o djeci. Siromaštvo u obiteljima utječe na rano napuštanje školovanja, osobito u manjim sredinama u kojim nema srednjih škola, a roditelji nisu u mogućnosti financirati odlazak u gradove. Siromaštvo je i više od imovinskog stanja.

Siromašno je dijete koje nije upisano u školu bez obzira na razloge koji su do toga doveli, dijete koje napusti školovanje, koje trpi nasilje bilo koje vrste, a trpi ga i zbog svog siromaštva, ono koje radi još u osnovnoj školi i ono koje s ispruženom rukom na ulici traži milostinju, tvrde pedagozi. Iz UNICEF-a upozoravaju da istraživanja potvrđuju kako su djeca najranjivija kategorija društva te opominju da siromaštvo šteti mladima ne samo u vrijeme kada ga doživljavaju, već često ima i dugoročne posljedice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije