Nova metoda

Tumor se može otkriti iz kapi krvi

analiza krvi
21.11.2015.
u 07:00

Otkrivanja raka putem kapi krvi nova je metoda koju je nedavno otkrila grupa međunarodnih znanstvenika, a izvješće je objavljeno u časopisu Cancer Cell.

Istraživanje na 283 ispitanika pokazalo je da se temeljem analize RNK trombocita može ne samo detektirati i klasificirati tumor već i otkriti njegova lokacija u tijelu, i to sa 96-postotnom sigurnošću.

Istraživači vjeruju kako će ovim testom dijagnoza biti moguća u ranijoj fazi, što povećava izglede za liječenje, te da bi tzv. tekuća biopsija mogla zamijeniti invazivno uzimanje tkiva.

– Otkriće je važno, obećavajuće, no vjerujem da će se još neko dulje vrijeme raditi na razrađivanju ove metode. Ne vjerujem da može zamijeniti patohistološku dijagnostiku, bar zasad, kaže doc. dr. Vesna Ramljak, pročelnica Zavoda za kliničku citologiju Klinike za tumore. Jer, podsjeća, sigurna dijagnostika temelji se na primjeni metoda koje su još uvijek zlatni standard.

– Budućnost medicine je u personaliziranju, što znači da bi svaki pacijent imao individualizirani pristup u liječenju. Vjerojatno će se u skoroj budućnosti te visokosofisticirane analitičke metode omogućiti propisivanje lijeka prema farmakogenetskom profilu bolesnika uz očekivane humane i medicinsko-ekonomske pozitivne rezultate. Ovakve sofisticiranije metode služit će nam ponajprije u praćenju tijeka bolesti, tj. odgovoru na terapiju te otkrivanju mogućeg povratka bolesti, kaže dr. Ramljak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije