Haški tribunal:

Tužiteljstvo traži da se Šešelj proglasi krivim ili da se suđenje ponovi

Haški tribunal
03.05.2016.
u 09:14

Tužiteljstvo Haškog tribunala najavilo je  Žalbenom vijeću tog suda da će uložiti žalbu na presudu kojom je Vojislav Šešelj oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine, prenosi bh. novinska agencija Patria.

U najavi žalbe, tužiteljstvo je zatražilo od Žalbenog vijeća da mu odobri žalbu, da izmjeni presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u cijelosti i naloži ponavljanje suđenja.

Tužiteljstvo smatra da je prvostupanjsko vijeće nije donijelo ispravnu odluku, jer nije dalo dobre razloge za svoje zaključke, nije uvažilo argumente i dokaze tužiteljstva, i zato jer je pogrešno cijenilo činjenično stanje utvrđeno tijekom suđenja.

- Na osnovu cijelog dokaznog materijala, razumno vijeće nije moglo zaključiti da nisu dokazani zločini protiv čovječanstva, da optuženi nije odgovoran za te zločine kao sudionik u udruženom zločinačkom poduhvatu, da optuženi nije podsticao zločine, da nije pomagao i podržavao zločine koje su šešeljevci počinili, da nije sam fizički počinio zločine progona, deportacije i prisilnog premještanja i, na kraju, da nije krivično odgovoran - pišu tužitelji u najavi žalbe.

Haški tribunal izrekao je 31. ožujka oslobađuću presudu lideru Srpske radikalne stranke po svih devet točaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje njegovao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom ratnih sukoba i protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova vijeća, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet točaka optužnice.

Latanci je bila suprotnog mišljenja po osam točaka optužnice, dok je po jednoj točki Šešelj oslobođen jednoglasno.

Tužiteljstvo je inače tražilo da se Šešelj osudi na kaznu od 28 godina zatvora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije