Građani uče strane jezike

U BiH nedostaje profesora njemačkog jezika, “učenika” pred odlazak sve je više

04.02.2019.
u 16:00

Ni najveći pesimisti u BiH vjerojatno nisu vjerovali da se stvari ni toliko godina nakon rata neće pomicati prema naprijed te da će učenje stranih jezika radi općeg znanja zamijeniti učenje stranih jezika u cilju što bržeg odlaska iz države i promjene radne sredine, piše Večernji list BiH.

Isključivo radi posla

Nažalost, upravo to se događa skoro dva i pol desetljeća nakon usvajanja sporazuma koji je prekinuo rat, a stvorio krhki mir i državu koja tek “na mišiće” pojedinih političara i nastojanja nekih međunarodnih predstavnika pokušava krenuti naprijed. Trend odlazaka praktički je stvorio poliglote. Dok se nekad radi općeg znanja učio engleski jezik, danas je posao razlog zašto se uči isključivo njemački.

Jedna profesorica iz zapadne Hercegovine, koja daje instrukcije iz engleskog i njemačkog jezika, kaže kako se od 2015. događa da ima više polaznika koji uči njemački nego engleski jezik. - Čak sam i ja usavršila njemački jezik, ali još ne pomišljam o odlasku - kaže nam profesorica u uvodu. Ističe kako je stotinjak osoba od 2015. do danas poučila njemačkom jeziku. - Posao je osnovni razlog. Svi koji su mi dolazili rekli su da su tu zbog posla isključivo. Primjerice, djeca, osnovnoškolci i srednjoškolci dolaze radi učenja engleskog jezika ili netko tko studira da bi lakše položio ispit, a ljudi u 30-ima, 40-ima, 50-ima, pa čak i u 60-ima, dolaze učiti njemački jezik, usvojiti osnovna znanja ili ga pospješiti kako bi mogli otići u Njemačku raditi - govori nam profesorica.

Broj učenika njemačkog jezika povećao se još više nakon što se pojavila informacija o novom useljeničkom zakonu u Njemačkoj koji će 2020. stupiti na snagu. Prošle godine jezik se učilo jer se mislilo da će već ove godine zakon biti usvojen i da će se lakše do “obećane zemlje”. Međutim, stupanje na snagu je prolongirano, a budući da je sada službeno, ne čudi što je više onih koji žele znati jezik. I tvrtke koje zapošljavaju traže minimum znanja jezika, barem B1 razinu. Ne isključuje se mogućnost da će se jezik moći učiti u hodu dok se traži posao u Njemačkoj, ali bolje se pripremiti navrijeme.

Potvrde o nekažnjavanju

Da je nevjerojatno zanimanje za njemačkim, potvrdila je nedavno Mirnesa Džinović iz škole stranih jezika Poliglot, a najveća potražnja je za poluintenzivnim tečajem od mjesec dana. Poliglot nudi tečajeve najvažnijih stranih jezika, a u posljednje vrijeme prevladava zanimanje za njemačkim jezikom.

Zanimljiv je primjer iz Unsko-sanske županije gdje je u posljednje dvije godine čak 28.387 građana zatražilo od resornog MUP-a izdavanje potvrde o nekažnjavanju u svrhu zapošljavanja u inozemstvu. Priča glasi kako profesori njemačkog jezika iz tog kraja imaju pune ruke posla, pa čak se moli i one iz drugih županija da dođu i poučavaju jezik one koji su predali potvrde kako bi spremni napustili ovu zemlju. Situacija je dramatična.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?