Rokovi se probijaju

U BiH već probijeni rokovi za uspostavu institucija vlasti

05.01.2019.
u 16:30

Rokovi u BiH postoje da bi se probijali, pa je tako malo izgledno da će biti ispoštovani i oni preostali koji se odnose na uspostavu institucija vlasti sukladno izbornim rezultatima iz listopada prošle godine, piše Večernji list BiH. 

Ima li većine

Jedan od vrlo konkretnih i skorih rokova koji je na kušnji je onaj iz Zakona o Vijeću ministara BiH koji precizira da predsjedatelja ovog tijela Predsjedništvo BiH imenuje osam dana od konstituiranja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. To znači da je već prošao krajnji rok da državno Predsjedništvo objavi ime novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Upitno je hoće li se to i dogoditi jer nije poznato da je postignut međustranački dogovor o novoj parlamentarnoj većini koja bi podržala takvog kandidata. Spomenuti rok za sobom povlači još jedan, također definiran u Zakonu o Vijeću ministara BiH. Naime, predsjedatelj Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Zastupnički dom, a potvrda imenovanja predsjedatelja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja. Najjednostavnije kazano, nema svrhe da Predsjedništvo BiH predlaže kandidata za kojeg nije izvjesno da ima potporu većine u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ono što je, čini se, neupitno je nacionalna pripadnost, pa i stranka budućeg predsjedatelja Vijeća ministara. Dosadašnji predsjedatelj je bio Bošnjak, a prije njega Hrvat, što znači da će sada to biti srpski kadar. Zbog dominantne pozicije SNSD-a u državnom Parlamentu, izvjesno je da će ta stranka ponuditi kandidata. Prema dostupnim najavama, pa i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, to bi trebao biti dosadašnji ministar financija u Vladi RS-a Zoran Tegeltija. Kako bilo, malo je vjerojatno da će svi ovi rokovi biti ispoštovani. Postoje i blokade, posebice od bošnjačkih stranaka, što je i sam Dodik nedavno izjavio. Posljedica za nepoštivanje zakonskih rokova nema, što se vidi i na primjeru iz prethodnog mandata kada je Predsjedništvo BiH tek dva mjeseca nakon konstituiranja Zastupničkog doma imenovalo Denisa Zvizdića za predsjedatelja Vijeća ministara. 
Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara BiH trebalo bi donijeti preporuku za imenovanje na poziciju predsjedatelja, ali tek nakon što Predsjedništvo dostavi ime kandidata.

Što sve ovisi

Ipak, mišljenje Povjerenstva nije presudno za izbor, pa činjenica što u tom tijelu sjedi većina onih koji nisu glasovali za novo rukovodstvo Zastupničkog doma neće ugroziti izbor izvršne vlasti. Naravno, pod uvjetom da se osigura većina u Zastupničkom domu u cjelini. Tamo gdje rokovi sigurno neće biti ispoštovani uspostava je federalnog Doma naroda. Nakon odluke SIP-a pojedine stranke poslale su žalbe sudu i sve stoji. Županijski parlamenti pripremaju izbor izaslanika. O tome ovisi i uspostava državnog Doma naroda, ali, čini se, i konačna odluka stranaka o koaliranju na entitetskoj i državnoj razini u BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?