mostarsko prolječe

U Međugorju pripremamo mjuzikl “Poncije Pilat”

22.03.2019.
u 14:36

Bila je to večer u kojoj su, čini se, podjednako uživali i publika u prepunom gledalištu i sami akteri na Maloj sceni HNK Mostar. Književno-kazališnim programom, u koji se odlično uklopilo i predstavljanje “Odabranih komedija”, u Mostaru su tako, u sklopu Mostarskoga proljeća 2019., premijerno započeli Dani Mire Gavrana.

Veze s Hercegovinom

U opuštenom razgovoru s Misijanom Brkić-Milinković, glavnom tajnicom MH Mostar, najprevođeniji i najprodavaniji hrvatski književnik otkrivao je zanimljive detalje iz svoga života, promišljanja o vjeri, međuljudskim odnosima, najmlađima kao čitateljskoj publici, o tomu kako je nastajao roman “Nekoliko ptica i jedno nebo”, o fra Didaku Buntiću, svojim vezama s Hercegovinom, obiteljskom kazališnom poslu u Teatru Gavran…

Tijekom večeri na zanimljiv je način Gavran predstavio i svoju novu knjigu “Odabrane komedije” koja na čak 700 stranica obuhvaća 15 komedija.

- Naša ugledna teatrologinja Sanja Nikčević napravila je veliki analitički pogovor. Tu je i detaljan popis više od tri stotine mojih premijera po svijetu, popis svih objavljenih drama i komedija po časopisima, a i u knjigama... – kazao je Gavran. Otkrio je da je upravo ovih dana iz tiska izašla njegova druga zbirka kratkih priča – “Priče o samoći”, uz “Male neobične ljude” objavljene 1989., “jer knjigu kratkih priča objavljujem svakih 30 godina”.

Za pisanje romana, u prosjeku, kaže, troši puno više vremena nego za pisanje drama, kazališnih komada. Objavio je njih deset, a zanimljive detalje kazivao je o nastanku biblijske trilogije – “Judita”, “Krstitelj”, “Poncije Pilat”.

Ekskluzivna vijest

U ugodnoj mostarskoj večeri otkrio je i ekskluzivu: zajedno s Tončijem Huljićem priprema megascenski događaj – mjuzikl “Poncije Pilat”, u koji bi bila uključena međunarodna producentsko-redateljsko-glumačka ekipa. Mjuzikl bi se izvodio isključivo u Međugorju, a premijera je, ako sve bude teklo po planu, predviđena za iduću godinu. S Huljićem je Gavran, kao libretist, uspješno na scenu postavio i “Pacijenta”, a uz skladatelja Darka Domitrovića potpisuje libreto za “Byrona”.

Gosti večeri bili su i učenici Gimnazije fra Grge Martića i Srednje strojarske škole, koji su, na kraju, svome omiljenom književniku postavljali pitanja te se fotografirali za školski časopis.

Dani Mire Gavrana u Mostaru nastavljaju se komedijom “Sve o ženama”, koja je na programu u Kosači 5. travnja.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?