Dramatično

U osnovnim školama za 25 godina 237.495 učenika manje

školarci
Foto: Shutterstock
07.09.2015.
u 06:30

Uzrok: posljedice rata, slabog nataliteta i migracija

Školsko zvono je danas, prvi put u ovoj školskoj godini, na nastavu pozvalo učenike osnovnih i srednjih škola u Bosansko-podrinjskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Hercegbosanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji, te u brčanskom Odjelu za obrazovanje, dok su učenici u Unsko-sanskoj, Posavskoj, Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i Sarajevskoj županiji već naučili nekoliko lekcija. Naime, kod njih je nastava počela u utorak, 1. rujna.

Manje učenika

No, podaci o broju učenika govore o razmjerima stravičnih posljedica rata, lošeg stanja gospodarstva i socijalne sigurnosti, pada nataliteta i velikog broja migracija koje su u porastu, piše Večernji list. Prije četvrt stoljeća u klupama osnovnih škola bilo je 534.337 djece, a na kraju prošle godine samo 296.842 učenika ili 237.495 manje. Prije petnaest godina bilo je više 67.639 učenika. Inače, prvi put od ove školske godine i prvašići u Zapadnohercegovačkoj županiji krenuli su na nastavu 7. rujna kao i svi ostali učenici, za razliku od prethodnih godina kada im je nastava počinjala tek u siječnju. Koliko će učenika iz Federacije u ovoj školskoj godini pohađati nastavu, nije još poznato, ali se sa sigurnošću može reći kako će ih biti manje nego prošle godine. Prema dostupnim podacima, u školskoj 2014./15. godini u školskim klupama u svim osnovnim školama u BiH ukupno su bila 296.842 učenika, piše Večernji list.
Od toga, upisanih u prvi razred bilo je ukupno 33.601. U istoj školskoj godini u srednjim školama je bio 144.231 učenik. Dok iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu da se od prošle godine bilježi trend rasta broja prvašića, u Federaciji BiH još nema ovakvih naznaka. Za razliku od učenika koji su već godinama u školskim klupama, prvašićima i njihovim roditeljima je danas poseban dan. Dok mališani pamte svaki detalj oko učiteljice, ambijenta i svojih prijatelja, roditelje brine kako će se njihova djeca snaći u školi, ali i na putu do škole. Naime, za mnoge od njih to znači i prve dane samostalnog sudjelovanja u prometu. Kako bi školarci bili što sigurniji na svom putu od škole do kuće i obrnuto, iz policijskih uprava savjetuju roditeljima da djecu pripreme za samostalno i sigurno sudjelovanje u prometu.

Oprez na prometnicama!

Tako su iz MUP-ova uputili apel vozačima da budu maksimalno oprezni na cestama u blizini škola. Početkom svake nove školske godine na prometnicama se pojavljuje nekoliko stotina novih školaraca, od kojih se neki prvi put susreću s brzim automobilima, motociklima, pješačkim prijelazima, semaforima, a najugroženija kategorija su upravo prvašići. U cilju što povoljnijih uvjeta za sigurnost sudjelovanja učenika u prometu, poglavito najmlađih, policijske uprave osigurat će intenzivnije mjere i radnje policije u blizini škola, na raskrižjima gdje učenici prelaze cestu te na mjestima gdje pješački prijelazi nisu regulirani semaforima, poručuju iz MUP-a.

Ključne riječi

Komentara 1

BE
bendz
09:59 07.09.2015.

Imate blagostanje od drzave.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?