lokalni izbori

U završnicu kampanje i pred same izbore u BiH ušlo se s mnogo nepoznanica i sumnji

13.11.2020.
u 18:35

Organizacija lokalnih izbora, koji će se u 142 općine i grada održati u nedjelju, 15. studenoga, obilježena je brojnim kontroverzama. Unatoč tomu, njihovo održavanje nije upitno, iako teorijski mogućnost odgode postoji, piše Večernji list BiH

Korona i izbori

Politički subjekti ponašaju se kao da se to ne može dogoditi i finaliziraju predizbornu kampanju koja je umnogome obilježena epidemiološkom situacijom. Izborna šutnja nastupa 24 sata prije otvaranja birališta, što znači u subotu ujutro, i od tada do zatvaranja birališta stranke i kandidati morat će se uzdržati od javnih i promotivnih aktivnosti. Broj klasičnih predizbornih skupova bio je daleko manji nego ranijih godina, a stranke i kandidati fokusirali su se na konkretan pristup pojedinačno ili manjim skupinama birača te korištenju društvenih mreža kao kanala za privlačenje birača. To je posebno izraženo u mnogoljudnijim općinama i gradovima, gdje je teško bez većih skupova doći do većine potencijalnih glasača.

U samoj kampanji bilo je određenih sumnjivih aktivnosti i prijavljenih nepravilnosti, ali čini se da je mnogo veći problem nesnalaženje samih organizatora izbora, kojima, ruku na srce, u prilog ne idu ni ukupne okolnosti u kojima se organiziraju ovogodišnji izbori. Primjerice, zbog pandemije otežan je ili prekinut poštanski promet s pojedinim zemljama, što je ugrozilo dostavu glasačkih listića poštom. Na osnovi informacija iz Ministarstva vanjskih poslova BiH i poštanskih operatera u BiH, Središnje izborno povjerenstvo usvojilo je odluku o listi zemalja kojima će biti omogućena dostava glasačkih paketa preko diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH. Na listi se nalaze sljedeće države: Australija, Kanada, Mađarska, Finska, Ruska Federacija i Sjedinjene Američke Države. Ipak, ono što SIP nije riješio su brojne žalbe građana koji tvrde da im je uskraćeno dopisno glasovanje bez valjanih razloga.

Tu je i problem biračkih odbora te prisutnosti promatrača na glasačkim mjestima, kao i provedbe epidemioloških mjera na biralištima. U pokušaju da što više informacija približi mlađim biračima i riješi neke dvojbe, SIP je uz pomoć Populacijskoga fonda UN-a (UNFPA) prvi put proveo projekt unutar kojeg je razvijen Viber Chatbot “Izbori u BiH 2020.” za potporu izbornom procesu u Bosni i Hercegovini. Viber Chatbot ima za cilj pružiti mladim biračima u BiH sve nužne informacije i instrukcije vezane za nadolazeće lokalne izbore.

Mjere i specifičnosti

Viber Chatbot daje mladima, ali i ostalim građanima i građankama Bosne i Hercegovine, sve nužne informacije o tomu kako će saznati jesu li upisani u birački popis, detaljne, jasne i točne informacije o samom procesu i proceduri ispravnoga glasovanja i informacije o svim kandidatima. Također, ovaj Chatbot pruža detaljne informacije o legitimnim adresama na kojim se mogu prijaviti eventualne izborne nepravilnosti.

Prema informacijama s terena, trenutačno se obavljaju i završne aktivnosti na pripremi biračkih mjesta te razrađuju modeli glasovanja građana koji su u izolaciji zbog koronavirusa. Ovi izbori su specifični i po tomu što mnogi kandidati zbog zaraze ili sumnjivih kontakata nisu u mogućnosti sudjelovati u završnici predizborne kampanje. Brojnim kontroverzama doprinosi, naravno, i sporni izbor članova SIP-a te odluka da se lokalni izbori u Mostaru održe odvojeno od izbora u ostalim gradovima i općinama.

Kao što je poznato, Mostarci će na prve lokalne izbore nakon 12 godina tek 20. prosinca. Do tada bi u većini ostalih općina i gradova nova vlast već trebala biti uspostavljena. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije