šteta od ljetnog nevremena u Posavini

Ukupna šteta od srpanjske oluje veća od 20 milijuna KM - trećina proračuna PŽ-a

šteta od nevremena u Posavini
04.11.2023.
u 11:30

Ovih dana završena je ukupna procedura zbrajanja svih prijavljenih šteta u Gradu Orašju i dvjema općinama Posavske županije.

Ovogodišnje olujno nevrijeme u srpnju, do sada nezabilježeno u Posavskoj županiji, donijelo je štetu u visini gotovo trećine županijskog proračuna, piše Večernji list BiH.

Cijelo područje Posavske županije, podsjetimo, bilo je zahvaćeno olujnim vjetrom orkanskih razmjera praćenim pijavicama, tučom, grmljavinskim nevremenom, kišom, što je imalo za posljedice čupanje drveća, otkrivanje krovišta, štete na poljoprivrednim usjevima, u proizvodnji voća i povrća, na motornim vozilima, pa ni groblja nisu pošteđena od razornog vjetra. Ovih dana završena je ukupna procedura zbrajanja svih prijavljenih šteta u Gradu Orašju i dvjema općinama Posavske županije.

Milijunske štete

Saniranje šteta bilo je iz vlastitih džepova Posavljaka jer nerealno je očekivati da takve milijunske iznose mogu u cijelosti same nadoknaditi županijske i općinske institucije. Za provođenje hitnih mjera Grad i općine Posavske županije dobili su 60.000 konvertibilnih maraka od Federalne uprave civilne zaštite za hitne mjere na zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara. U hitnim mjerama bila je nužna pomoć i Vlade Posavske županije, no sada, kada su i službeno upisani svi zahtjevi prošli kroz potrebne procedure, pomoć se očekuje, prije svega, od federalne Vlade. Podaci o nastalim štetama su prikupljeni od općina Domaljevac-Šamac Odžak i Grada Orašja. Zahtjevi su objedinjeni i na temelju njih je načinjeno zbrojno izvješće o procjeni šteta nastalih zbog prirodne nesreće od olujnog nevremena na prostoru Posavske županije. Prirodnom je nesrećom 19. srpnja i 21. srpnja 2023. godine ukupna šteta procijenjena na 20,570.449,55 KM, a podneseno je ukupno 2826 zahtjeva.

Na području Grada Orašja u olujnom nevremenu pričinjena je šteta u visini od 7,806.754,27 KM. Olujnim nevremenom obuhvaćeno je 7881 kućanstvo, a lakše i teže je ozlijeđeno 36 osoba. Stradali su građevinski objekti, obrtna sredstva, plastenici, šume, voćnjaci, životinje, perad, a 42 pravne osobe prijavile su štete na svojim radnim objektima. Oko 85 posto štete odnosi se na materijalna dobra u vlasništvu građana, a 15 posto u vlasništvu pravnih osoba. Zbog kvarova na dalekovodnoj mreži došlo je do prekida isporuke električne energije u trajanju od nekoliko sati u većem dijelu Grada Orašja, dok je u pojedinim dijelovima Tolise i Oštre Luke prekid trajao dva dana.

Zaprimljene 692 prijave

Što se tiče procijenjene štete od olujnog nevremena, na području općine Domaljevac-Šamac zaprimljene su ukupno 692 prijave, od toga 663 prijave fizičkih osoba te 29 prijava pravnih osoba. Ukupna šteta na prostoru naše općine procijenjena je na 7,686.221,22 KM. U općini Odžak štete je prijavilo 750 kućanstava i 50 pravnih osoba, a šteta je u visini od 5,077.474,06 KM. • 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije