Zavod za javno zdravstvo

Upozorava se na opasnost od epidemije ospica u HNŽ-u

21.06.2018.
u 12:22

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije izvijestio je kako je u toj županiji zabilježen negativan trend cijepljenja koji traje već četiri godine te da je kao rezultat kontinuiranog pada cijepljenog obuhvata došlo do pada kolektivnog imuniteta.

U HNŽ-u je posebno izražen pad cijepljenog obuhvata MMR cjepivom (ospica, parotitis, rubeola) te kako je zbog mogućnosti epidemijskog pojavljivanja ovih bolesti, na inicijativu županijskog ministra zdravstva i u suradnji s nadležnim infektolozima i epidemiolozima, razmotrena epidemiološka situacija i određene smjernice za nadzor nad ospicama.

Još jednom je istaknuta činjenica važnosti podizanja cijepljenog obuhvata te da roditelji trebaju biti svjesni da su oni odgovorni za eventualno obolijevanje djece izbjegavanjem obveznog cijepljenja, navode iz Zavod za javno zdravstvo HNŽ.

Podsjetili su kako je zbog pada cijepljenog obuhvata došlo do pojave epidemije morbila u Srbiji, Rumuniji, Italiji, Kosovu i Hrvatskoj, s brojnim komplikacijama i smrtnim slučajevima.

U HNŽ-u su zabilježena četiri slučaja oboljevanja od ospica u proteklom mjesecu, i to tri slučaja u Čitluku i jedan u Mostaru.

ospice su zarazna infektivna bolest. Lako se prenose direktnim kontaktom s izlučevinama iz usta i nosa oboljelog, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe.

Pošto se vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se više od 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cijepljene ili nisu prebolovale ospice. Posljedica toga je da lako dolazi do pojave epidemije ako veći broj osoba nije cijepljen, upozoravaju iz Zavod za javno zdravstvo HNŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?