Četvrti izbor najljepše Hrvatice

Večeras u 19 sati finale

VL
Autor
Željko Andrijanić
01.07.2017.
u 07:55

Revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice

Velika manifestacija “Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji” stigla je do svog kraja. Jedan od najzaslužnijih ljudi za tu manifestaciju koja čuva tradicijske vrijednosti, povijest i kulturu Hrvata u BiH je pater Zvonko Martić koji nam je rekao kako su djevojke provele jučerašnji dan i što ih danas čeka. - Jučer su djevojke posjetile Sarajevo, katedralu u gradu i druge znamenitosti koje čine ljepšim taj grad. Ovih dana intenzivno su se pripremale za događaj koji će finale doživjeti večeras, govori za Večernji list pater Martić. Već danas u 10 sati djevojke će imati generalnu probu za večerašnji finale.

Predstavljanje

- Poslije probe djevojke odlaze na ručak. Već u 14 sati počinju se pripremati za manifestaciju, a u 17 sati su u dvorani. U 19 sati počinje završna večer. Uz njih su ove godine i članovi 13 hrvatskih počasnih povijesnih postrojbi koji će se predstaviti na samom početku programa, a onda će početi izlaziti djevojke. Njih će, pojedinačno, njihovi predstavnici izvoditi jednu po jednu na pozornicu. Kad se predstave sve djevojke, onda se stručni, ocjenjivački sud povlači u jednu prostoriju gdje se donosi odluka o pobjednicama. Djevojka koja dobije najveći broj glasova na stranici udruge “Stećak” na Facebooku dobit će nagradu kao najfotogeničnija, onda se proglašavaju dvije pratilje, a zatim se čita ime i prezime najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji. Dok stručni sud bude zasjedao, u glazbenom dijelu programa nastupit će Marko Bošnjak. Nakon proglašenja najljepše djevojke idu na zajedničko druženje i onda, sutra, nakon jutarnjeg susreta i sastanka, djevojke odlaze kućama, govori za Večernji list pater Zvonko Martić. Organizatori 4. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH su Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH “Stećak” i Hrvatska matica iseljenika. Događaj se održava pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te Vlade HBŽ-a i Općine Tomislavgrad. Pater Zvonko ističe kako je i ove godine sve zanimljivo i odlično organizirano kao i prethodnih godina.

Druženje nakon manifestacije

- Ono što se pokazalo kao dobro je međusobno upoznavanje djevojaka i njihova druženja. One povezuju države iz kojih dolaze, razmjenjuju iskustva, govore o svojim problemima. Naš je cilj da se na neki način pokaže i raskoš etnografskog nasljeđa, a i način kako se to čuva u pojedinim mjestima. Znate, kad vam dođe predstavnica SAD-a, treća je generacija tamo, a osjeća se Hrvaticom, pjeva hrvatske pjesme i pleše plesove, to je nešto što samo pojačava dojam o veličanstvenoj manifestaciji. Ili, primjerice, kad predstavnica Belgije, kojoj je otac Norvežanin, a majka Hrvatica, govori predivnim hrvatskim standardnim jezikom, radi u Bruxellesu, a njezina majka je oduševljena kad vidi svoju kćer kako pleše hrvatsko kolo, onda je to uistinu nešto divno. I to su neke stvari zbog kojih vrijedi ovo raditi, kaže za kraj pater Martić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?