nema novca za zbrinjavanje

Vlasti RS i FBiH traže da se o emigrantima s Istoka brinu državne vlasti

17.09.2015., Tovarnik - Izbjeglice su nocas preplavile Tovarnik. Policija je pustila ljude na zeljeznicu stanicu u Tovarniku gdje cekaju vlak od kuda bi trebali krenuti prema Zagrebu. Oko 5000 izbjeglica nocas je ilegalno uslo u RH te je Hrvatska postala
18.02.2017.
u 07:00

Ni jedna entitetska institucija u svom programu i proračunu nema predviđen plan ili proračunski trošak za zdravstveno zbrinjavanje emigranata ako rat u Siriji, Iraku, Libiji...potraje, a oni masovno krenu preko BiH prema zemljama članicama EU-a.

Nema sredstava

To se vidi iz informacije koju je Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo Vijeću ministara i o kojoj će raspravljati Parlament BiH, a u njoj, između ostalog, stoji kako Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica nema ni jedan program koji se financira iz proračuna FBiH, nema program liječenja, pružanja zdravstvene pomoći emigrantima s Istoka niti takva mogućnost postoji u Zakonu. Iz RS-a je stigao odgovor kako nemaju predviđen trošak za liječničko zbrinjavanje emigranata jer je to nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti države BiH. Na drugoj strani, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ističe kako im je prošle godine za tu svrhu iz proračuna odobreno svega 50 tisuća maraka, dok su troškovi predviđeni u iznosu od 245 tisuća maraka samo za pružanje najnužnije pomoći.

Kako i dalje postoji realna mogućnost da intenziviranjem sukoba u Siriji, Iraku i mogućim ulaskom Hrvatske u schengenski prostor, tisuće emigranata i izbjeglica iz tih država put do država EU-a pronađe preko sjevernih i južnih koridora kroz teritorij BiH, Ministarstvo sigurnosti napravilo je neku vrstu strategije kako u tom slučaju reagirati, a njoj će raspravljati i parlamentarna skupština BiH.

“U predstojećem razdoblju može se očekivati i pridruživanje Hrvatske schengenskom prostoru, što može biti dodatni ‘pull faktor’ za korištenje teritorija BiH kao tranzitne rute prema Hrvatskoj”, stoji u informaciji o procjenama i mogućnostima BiH glede izbjegličke krize u regiji i Europskoj uniji. U ovom izvješću jasno je naglašeno kako “ne treba zanemariti mogućnost i procjene da određeni broj osoba put prema zemljama EU-a nastavi rutom koja ide preko BiH koristeći sjeveroistok BiH.

Moguća kaznena djela

Postoji mogućnost po kojoj se može aktivirati i ruta preko Kosova i Crne Gore prema jugu Hrvatske, odnosno prema jugoistoku BiH. U izvješću se spominju i mogući sigurnosni rizici za stanovništvo i imovinu BiH dolaskom velikog broja ilegalnih emigranata iz zaraćenih bliskoistočnih država, pogotovo Sirije i Iraka... Moglo bi doći do porasta vršenja kaznenih djela na rutama kretanja emigranata, prvenstveno obijanja kuća i vikendica na pravcima kretanja - radi smještaja, pronalaska hrane, pića, odjeće. S obzirom na to da emigranti novac za nastavak putovanja preuzimaju na bankama, preko Western union sustava, prema informaciji sigurnosnih službi u BiH, nisu isključeni ni napadi na emigrante s ciljem kaznenih djela razbojstva i otimanja novca. Kao posljedica moguće navale ilegalnih emigranata kroz sjeverni i južni dio BiH, predviđa se i rast broja autobusnih linija na nekim relacijama, ali i rast broja ilegalnih taksista koji bi ih prevozili, kao i pružanje drugih neovlaštenih usluga, što predstavlja sigurnosni rizik.

“S druge strane, posebno treba imati u vidu i mogućnost otpora lokalnog stanovništva prema emigrantima i izbjeglicama te moguću eskalaciju sukoba s lokalnim stanovništvom, što bi moglo dovoditi i do prosvjeda građana u BiH”, stoji u informaciji o procjenama i mogućnostima BiH glede izbjegličke krize u regiji i Europskoj uniji.

U istoj informaciji spominje se i mogućnost da, zajedno s emigrantima i izbjeglicama, granicu prijeđu i pripadnici radikalnih skupina i drugi pojedinci koji se dovode u izravnu vezu s terorističkim organizacijama na globalnoj razini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?