ne mogu još očekivati turiste

Zbog neizvjesne budućnosti hotele u BiH pretvaraju u staračke domove

28.10.2020.
u 21:20

Turistički sektor jedan je od najteže pogođenih sektora gospodarstva izbijanjem pandemije prouzročene koronavirusom. Broj noćenja stranih turista u srpnju viši je za 69% u odnosu na lipanj 2020., ali i za 93,1% manji u odnosu na srpanj 2019., piše Večernji list BiH. 

Ogroman pad

Predsjednica UO fondacije “Sarajevo Navigator” Nataša Musa ranije je za Fenu kazala da BiH bar još dvije godine ne može očekivati broj dolazaka stranih turista koji je bio prije pandemije koronavirusa. - Napravili smo inicijativu “Odmori u BiH” u suradnji s turističkom industrijom ne bismo li na neki način pokrenuli proces povratka turista, što su kratkoročne mjere da bismo se automatski okrenuli prema domaćem i regionalnom tržištu. No, realno gledajući, ne možemo očekivati povrat turista na razini na kojoj je bio prije koronavirusa bar još dvije godine. Pojedini turistički radnici mišljenja su da se to neće popraviti ni idućih pet godina, tako da nemamo druge mogućnosti nego pritiskati našu državu da nešto učini po tom pitanju - kazala je Musa. U destinacijama u kojima je funkcionirao tzv. masovni turizam poput Mostara i Sarajeva, Musa ističe da će pad dolazaka i noćenja na kraju sezone 2020. biti dramatičan. - Pad noćenja i dolazaka u BiH u jednom trenutku bio je oko 98%, a pretpostavljam da će do kraja sezone biti veći od 80%. Nešto malo uradilo se preko ljeta, bilo je kakvih-takvih aktivnosti, ali mislim da su Mostar i Sarajevo dvije destinacije koje su najviše propatile nedolaskom stranih gostiju, tako da se moramo spremiti za jako dugačko i teško razdoblje - naglasila je. Zbog pada posla i neizvjesne perspektive mnogi hoteli su zatvoreni, a neki vlasnici mijenjaju njihovu namjenu pretvarajući ih u stambene i poslovne jedinice ili staračke domove, navode iz Udruge HoReCa. “Veliki broj gradskih hotela potpuno je zatvoreno, određen broj hotela potpuno gasi svoje poslovanje, mijenja namjenu. Hotele će pretvoriti u neke stambene, poslovne jedinice ili staračke domove. Doslovno gase svoj biznis”, kazala je za Indikator.ba Aida Terzić, predstavnica hotelijera u SŽ-u.

Ljeto bez turista

Popunjenost gradskih hotela je 7 - 12%, dok je za njihovo funkcioniranje potrebna popunjenost kapaciteta 40 - 50%, podaci su Udruge poslodavaca turizma i ugostitelja RS-a HoReCa. Ukupni prihodi u ovom sektoru pali su za oko 70%. Bez brze i konkretne pomoći vlasti, kažu, doći će do općeg kolapsa u ovoj gospodarskoj grani. Iz Udruge HoReCa traže i mjere koje bi pomogle spas ove grane, uključujući šest gostiju za jednim stolom i do tri osobe za šankom uz distancu do 1,5 m, kredite s nižom kamatnom stopom i subvencioniranje kamata, kao i subvencije plaća i doprinosa zaposlenima. “Ljeto nam je prošlo bez turista, bilo je jako teško preživjeti, a ulazimo u zimu i zatvorene objekte. S obzirom na jedan stol na 10 m2, svjesni ste da veliki broj malih kafića neće moći opstati”, kaže za Indikator Zlatan Tatić iz HoReCae. Prilikom prezentacije problema ugostitelji, hotelijeri i turistički radnici iz RS-a rekli su da je od početka pandemije bez posla ostalo oko 2000 radnika iz ove grane, a ako se nastavi ovako, taj broj dostići će 7000.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?