"crno tržište" cvjeta

Zbog pravljenja ulja kanabisa, na ulici skuplja marihuana

20.06.2018.
u 17:00

Ulje kanabisa kod nas još uvijek nije dekriminalizirano iako predstavlja jedini spas i lijek ljudima teško oboljelim od karcinoma i drugih teških i klasičnom medicinom neizlječivih bolesti. Zbog svog ilegalnog statusa, to čudotvorno ulje nije lako nabaviti u BiH ako ne znate “prave ljude”, ali je definitivno moguće, čak i bez odlaska u inozemstvo.

Traže spas u ulju

Prema istraživanjima, postoji više stanja koja se mogu tretirati kanabisom, a najviše se koristi kod raka, glaukoma, HIV-a (sida), spazma mišića, napada, jakih bolova, teške mučnine, kaheksije, anoreksije, atrofije mišića. Multipla skleroza je kronična degenerativna bolest središnjeg živčanog sustava, koja uzrokuje upale, gubitak motoričke koordinacije i općenito mišićnu slabost. Medicinski kanabis pomaže oboljelima od multiple skleroze kod kroničnih bolova, depresije, slabosti, spazma mišića, emocionalnih promjena. Mnogi stanovnici BiH oboljeli od teških bolesti počeli su koristiti ulje kanabisa kao lijek. Nažalost, zbog oštre ruke zakona, primorani su ga nabavljati isključivo na “crnom tržištu”. Doskora su ga mogli nabaviti samo u inozemstvu, ali je proizvodnja te čudotvorne tekućine zaživjela i na ovim prostorima, pa se “na ruke” može dobiti za svega nekoliko dana. Taj i dalje kontroverzni lijek, koji se dobiva kuhanjem sušenih cvjetova kanabisa, koristi sve veći broj onih kojima klasična medicina ne može pomoći. Oboljeli ne skrivaju kako ulje od kanabisa, kojeg pet mililitara košta oko 300 KM, nabavljaju na “crnom tržištu”, zbog čega ti siroti ljudi (najčešće rodbina oboljelih) postaju dio kriminalnog miljea, a da ne znaju ni što kupuju, ni što riskiraju. A, nažalost, ako ih policija uhvati s uljem kanabisa, mogu dobiti i nekoliko godina zatvora. Dok je Hrvatska prije nekoliko godina legalizirala kanabis u medicinske svrhe, u Bosni i Hercegovini se to neće dogoditi u skorije vrijeme. Inicijative za legalizaciju postoje, ali prije nego što do nje dođe nužna je promjena niza zakona.

Dostupnost u BiH

Područje Bosne i Hercegovine predstavlja tranzitnu liniju za krijumčarenja opojnih droga, samim time i marihuane, a određeni broj osoba u ulju kanabisa je vidio priliku za dobru zaradu. - U posljednje vrijeme skočila je cijena marihuane na bh. tržištu, pa se sada “pis” nabavlja po 20 maraka jer velike količine odlaze na ilegalno medicinsko tržište za pravljenje ulja od kanabisa, gdje nekoliko mililitara košta više stotina eura - objasnio je sugovornik EuroBlica odlično upućen u tu oblast.

Takva situacija dovela je do novog problema. Naime, zbog skuplje marihuane, maloljetnici sve češće kupuju sintetičke droge koje su jeftinije, ali i znatno štetnije, doslovno razaraju organizam. Tako da od dva zla biraju ono gore - sintetičke droge.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?