KOLAPS

Više od 23 tisuće tužbi protiv Federacije BiH

Vlada 64
06.09.2013.
u 09:13

Vlada Federacije donosi zakone kojima hoće oboriti tužbe logoraša i razvojačenih branitelja

Vlast u Federaciji BiH trenutačno po različitim osnovama tuži 23.433 njezina građanina, a radi se o razvojačenim braniteljima, bivšim logarašima, otpuštenim djelatnicima koji su radili u vojnoj industriji, civilnim invalidima...

Stižu novi predmeti

U nedavno prezentiranom izvješću federalnoj Vladi ističe se kako je Pravobraniteljstvo FBiH koje radi kroz dva odjela: vojni odjel (za predmete bivšeg Federalnog ministarstva obrane) i civilni odjel, samo u prošloj godini zaprimilo na tisuće predmeta. U odjelu u kojem se vode predmeti protiv bivšeg Federalnog ministarstva obrane u 2012. zaprimljeno je novih 3108 predmeta, dok je iz prethodnih godina preneseno 20.325 predmeta. Federalno pravobraniteljstvo je također bilo posebno angažirano na zauzimanju stavova u pogledu predmeta koji su u velikom broju zaprimljeni u Federalnom pravobraniteljstvu (logoraši, braniteljske i civilne invalidnine, izvršenja po pravomoćnim izvršnim presudama zaposlenika u gospodarskim subjektima vojne industrije) pokušavajući na najoptimalniji način, a uz zahtjev upućen nadležnim ministarstvima za pružanje pomoći u ovim predmetima, ustrajati na iznalaženju rješenja koja bi bila povoljna za FBiH, a u cilju zaštite imovine i imovinskih interesa. Na kraju izvještajnog razdoblja u pisarnici je ostalo u radu 22.099 predmeta. Napominje se da su arhivirana 1334 predmeta, a 23.433 su bila u obradi tijekom 2012.

Usporeni rad sudova

Brojnim predmetima zatrpan je Civilni odjel Pravobraniteljstva FBiH koje je prošle godine zaprimilo 3991 predmet, a iz prethodnih godina je preneseno 4621, što ukupno iznosi 8672 predmeta. Od toga je arhivirano 1189, a u civilnoj pisarnici ostalo je u obradi još 6905 predmeta. Razlozi zbog kojih se predmeti gomilaju su isključivo ažurnost sudova. Kako sad stvari stoje broj predmeta, odnosno tužbi, gomilat će se tijekom sljedećih mjeseci, dijelom zbog sporosti sudova, a dijelom i zbog kompleksnosti slučajeva. Najveći broj tužbi, kako doznajemo, stigao je od udruge logoraša koje traže odštetu za provedene dane po sabirnim centrima diljem BiH. Vlada Federacije za svaki dan proveden u logoru, na temelju pravomoćne presude isplaćivala u prosjeku 200 KM. Bivši logoraši se slažu da ne postoji adekvatna financijska naknada za patnju i bol koju su pretrpjeli, ali im presude pružaju neku vrstu moralne satisfakcije za ono što se doživjeli. Vlasti zbog nedostatka novca za isplatu na sve načine pokušavaju osporiti tužbe logoraša. Jedan takav pokušaj bio je od Ministarstva za pitanje branitelja i invalida rata FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?