OPASNI TREND

Čović: Grubi način zanemarivanja Hrvata BiH

covic
Anto Magzan/Pixsell
21.12.2010.
u 08:17

Nakon što su lideri četiri stranke predstavili svoju platformu za formiranje vlasti u Federaciji BiH, uslijedila su žestoka reagiranja hrvatskih i srpskih stranaka u BiH

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je jučer da je razočaran postupcima SDP-a BiH koji okupljanjem nekoliko stranaka oko platforme za uspostavu vlasti i reforme u zemlji ‘nastoji omalovažiti Hrvate u BiH’.

- Razočarani smo i radi se o opasnom trendu koji može narušiti odnose u BiH. Riječ je o grubom izigravanju stvarnosti i duha BiH. SDP nastoji na vrlo jasan način umanjiti značenje Hrvata u BiH, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Objasnio je kako je ta stranka na sjednici stranačkog vrha odbacila dokument koji je objavio SDP BiH.

- Taj je dokument razočaravajući jer je njime tek dodirnut travanjski paket koji je propao prije četiri godine i nitko se na njega ne želi vraćati. U tome se dokumentu samo nagađa o ustavnim reformama. Ovo je očito pokušaj stvaranja nove vlasti slične Alijansi, a umjesto Nove hrvatske inicijative sada je tu Hrvatska stranka prava da bi Lagumdžija imao privid Hrvata u vlasti, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Pri tome je kritizirao i na pristajanje vodstva HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak da podrži platformu djelovanja SDP-a.

- Platforma nema ključnih elemenata Kreševske deklaracije od toga da se napušta dvoentitetska BiH do nove teritorijalne organizacije, dodao je.

- Nemoguće je napraviti vlast koja neće funkcionirati kao što sada radi SDP. Vjerujem da je dobar dio članstva ovih stranaka čiji su predsjednici stali iza platforme protiv sadržaja tog dokumenta. Čović je istaknuo kako SDP i druge stranke preko Bošnjaka izabranih u županijske skupštine koji se sada najednom izjašnjavaju kao Hrvati nastoji grubom manipulacijom uspostaviti potrebu većinu Hrvata u nacionalno koncipiranom Domu naroda Federacije BiH. Komentirajući pokušaje da se razbije sporazum između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Čović je istaknuo kako je najbolji odgovor na takve pritiske zajednički odlazak u središnju Bosnu s predsjednikom Božom Ljubićem oko zaštite interesa tamošnjih Hrvata prigodom uspostave vlasti. Najavio je i kako će pozvati Hrvate u BiH i sve institucije da se očituju o posljednjim potezima SDP-a BiH.

Čović je rekao i kako će njegova stranka potaknuti novu inicijativu da se ‘stranke koje imaju legitimitet Srba, Bošnjaka i Hrvata’ okupe oko toga kako napraviti vlast, donijeti novi ustav i promijeniti Izborni zakon. Objasnio je da se prvi u nizu takvih susreta može očekivati sljedećih dana u Mostaru. Kako su objavile agencije, u četvrtak će se u Mostaru sastati čelnici dva HDZ-a u BiH s predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SDS-a Mladenom Bosićem.

Ključne riječi

Komentara 6

PA
park
09:48 21.12.2010.

Trojni pakt Čović-Dodik-Radončić.....bi donio kameno doba na ova područija , i svako ko to podržava nema spameću nikakve veze !

DZ
dzalic
17:08 21.12.2010.

Ako Rašo dobije dopust iz Haga mogao bi im se i on priodružit

KO
komentarist
08:28 21.12.2010.

Neka pozovu još i Radončića i to je to.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?