MF Festival

‘Gangster’ nasmijao prepuni kino Borak

Festival
30.08.2013.
u 11:01

Mediteran Film Festival Kinoklub “Amater“, koji je organizator festivala, treba preimenovati u kinoklub “Profesionalac“

Program službenog dijela 14. izdanja Mediteran Film Festivala započeo je pjesmom „Kumbaj“ u veseloj i duhovitoj izvedbi Vladimira Vave Mikulića i njegovog pjevačkog sastava „Tange-lange“. Potom je prepuni kino Borak pozdravio Tomislav Topić, direktor MFF-a, kazavši kako je ponosan na svoj Široki koji uz razumijevanje sponzora omogućuje funkcioniranje ovog recentnog festivala dokumentarnog filma.

Veliko zanimanje

Robert Bubalo, producent MFF-a, obratio se publici: “Ovu lijepu filmsku priču napravili smo svi mi ovdje zajedno!” Stipe Prlić, direktor HT-a Eronet, generalnog sponzora festivala, naglasio je kako je MFF jedan od najvažnijih kulturnih događaja u BiH, a Ilaria Ragnoni, predstavnica Veleposlanstva Italije u BiH, zahvalila je organizatorima što su omogućili da ljubitelji filma u okviru festivala mogu pogledati retrospektivu slavnog talijanskog redatelja Federica Fellinija koji je i danas nadahnuće filmskim umjetnicima. Darija Krstičević, voditeljica Državnog ureda RH za Hrvate izvan Hrvatske, kazala je kako kinoklub “Amater“, organizator MFF-a, treba preimenovati u kinoklub „Profesionalac“, a širokobriješki načelnik Miro Kraljević naglasio je kako i ovaj festival na svoj način govori da Široki Brijeg spada u kulturna središta ove regije.

Na otvaranju natjecateljskog dijela MFF-a uručena je prošlogodišnja nagrada MFF-a španjolskom redatelju Segiju Oksmanu za film „Priča o Modlinovima“, dokumentarac koji je prikazan na 150 festivala. Prije same projekcije filma „Gangster te voli“, kojim je započela filmska bitka za festivalske nagrade, publici se obratio redatelj ovog dokumentarca Nebojša Slijepčević i zahvalio organizatorima na tome što je službeni program ovog sjajnoga festivala započeo njegovim filmom. Priča o Nedjeljku Babiću, popularnom Gangsteru, bračnom posredniku iz Imotskog, tragikomedija o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću, do suza je nasmijala prepuno kino Borak. Imoćanin, koji je prije četvrt stoljeća ostavio zanat parketara, našao je sebe u spajanju usamljenih žena i muškaraca. „Do sada sam uspio sklopiti 355 brakova“, kazao nam je Nedjeljko Babić Gangster na domjenku u hotelu Park.

Brojni uzvanici

Među uzvanicima bilo je znanih ljudi iz političkog, gospodarskog, javnog i kulturnog života, a Gangster je privlačio veću pozornost i od znanih faca s ekrana, kao što su glumac Goran Bogdan ili dr. Nino Raspudić. Na otvaranju službenog dijela festivalskog programa i domjenku bilo je filmaša i filmofila od Japana do Bliskog istoka i Atlantika.

“I lani sam bio na otvorenju MFF-a, a valja doći i pogledati film ‘Obrana i zaštita’ Bobe Jelčića”, kazao nam je dr. Nino Raspudić. Sandru Zadro, zagrebačku manekenku i magistricu ekonomije, veseli da u njezin rodni Široki Brijeg sve češće stigne dašak Europe. Večeras i sutra na programu je 16 dugometražnih i kratkometražnih filmova, a festival završava sutra dodjelom nagrada te bh. premijerom igranog filma “Kauboji” Tomislava Mršića.as

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?