stigao u nizozemsku

Haaški sud potvrdio da se Ratko Mladić nalazi u pritvoru

helikopter, mladić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
31.05.2011.
u 16:49

Mladić bi se u petak prijepodne prvi put mogao pojaviti u haaškoj sudnici i očitovati o optužnici.

Ratko Mladić stigao je u Haaški pritvor u 21.23 sati helikopterom iz Rotterdama, gdje je zrakoplovom vlade Srbije sletio u 19.44, nakon što je potpisana odluka o njegovu izručenju.

22.15 Mladiću je u pritvoru u Scheveningenu uručena optužnica - potvrdila je za medije glasnogovornica Tribunala Nerma Jelačić.

21.34 Haaški sud potvrdio je da se Ratko Mladić nalazi u pritvoru.

21.30 Jedan helikopter koji je poletio sa aerodroma u Rotterdamu sletio je u Scheveningen. Istovremeno, pred zatvor je stigla i kolona vozila, javlja RTS.

21.15 Ratko Mladić na putu je u pritvor u Scheveningenu. Kako javljaju srbijanski mediji u 21.11 s roterdamske zračne luke poletjela su dva helikoptera. Pretpostavlja se da je u jednom Mladić. Kada stigne u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu Mladić će proći proces identifikacije i liječnički pregled.

19.44  Zrakoplov vlade Republike Srbije sletio je u zračnu luku u Rotterdamu. Mladića su ukrcali u helikopter koji ga prevozi u pritvor u Scheveningenu.

19.20 Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić popodne je u Beogradu izjavio kako posjeduje medicinsku dokumentaciju koja dokazuje da je njegov klijent bio na kemoterapiji i da boluje od ozbiljne bolesti. Navodno se liječio od travnja do srpnja 2009. godine, a tada je i operiran. Dijagnoza je, tvrdi Šaljić, ozbiljna zbog čega smatra da Mladić nije trebao biti izručen.

19.10 Mladića će u rotterdamskoj zračnoj luci dočekati i veleposlanik BiH i konzul Srbije, objavila je nizozemska agencija ANP. ANP navodi da Mladić ima državljanstva obiju zemalja pa stoga ima pravo na konzularnu pomoć i BiH i Srbije.

19.05 Policajci u pritvoru pripremaju se za Mladićev dolazak u Scheveningen helikopterom.

18.20 Mladić bi se u petak prijepodne prvi put mogao pojaviti u haaškoj sudnici i očitovati se o optužnici. Prema rasporedu suđenja, objavljenom na internetskim stranicama suda, sudnica broj 2 slobodna je u petak i u njoj nije zakazano nikakvo suđenje. U srijedu i četvrtak sve su tri sudnice zauzete za suđenja Karadžiću, Župljaninu i Tolmiru. U petak se u sudnici broj 1 sudi Karadžiću, a u sudnici broj 3 Župljaninu. Dvojka je zasad slobodna za Mladića.

18.15  Nizozemski mediji javljaju da bi Mladić oko 20 sati trebao sletjeti u zračnu luku Rotterdam, odakle će biti prebačen u pritvor u Scheveningenu. U srpnju 2008. Radovan Karadžić je također iz Beograda prebačen u Rotterdam. Zrakoplov se nakon slijetanja odvezao u hangar, a Karadžić je helikopterom prebačen u sudski pritvor.

 17.29 Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović potvrdila na konferenciji za novinare da je Mladić poletio u Haag, objavio je Radio Beograd. 

– Srbija je izručenjem ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu, a predajom Mladića rad na tom predmetu nije završen – rekla je Malović na konferenciji za novinare.

17.23 I druga kolona blindiranih vozila stigla je na beogradski aerodrom. Još se uvijek ne zna je li Ratko Mladić stigao na aerodrom Nikola Tesla.

17.15 Nakon što je jedna kolona vozila već stigla do aerodroma, iz Specijalnog suda krenula je nova kolona blindiranih vozila. Promet oko Specijalnog suda normaliziran je.

17.14 Mediji prenose da je kolona vozila oko 16.55 stigla na beogradski aerodrom Nikola Tesla, no još uvijek nema službene potvrde da se u  jednom od blindiranih vozila nalazi Ratko Mladić.

Cesta prema beogradskom aerodromu zatvorena je, a kolona specijalne policije krenula je iz  Specijalnog suda gdje se u pritvoru nalazio Ratko Mladić koji bi danas trebao biti izručen u Haag. Pet policijskih džipova i jedna "marica" ušli su u dvorište suda u Beogradu nešto prije 16 sati, javlja portal B92.

Blic piše kako je konvoj blindiranih vozila uočen i na beogradskoj Gazeli te podsjeća kako su tijekom izručenja Radovana Karadžića korištene lažne kolone.

Srbijanska ministrica pravosuđa na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji potvrdit će hoće li Ratko Mladić uistinu danas biti izručen Haaškom tribunalu.

Kazneno izvanraspravno vijeće Odjela  za ratne zločine potvrdilo je da su ispunjeni uvjeti za Mladićevo izručenje sudu u Haagu, izjavila je Tanjugu glasnogovornica suda Dušica Ristić.

Tom je odlukom rješenje o izručenju  postalo pravomoćno te je proslijeđeno na potvrdu ministrici pravosuđa Snežani Malović. Potpis bi ovih trenutaka trebao biti stavljen na papir i nakon toga bit će ispunjeni svi uvjeti za Mladićevo izručenje.

Tužitelj Serge Brammertz zbog Mladićeva dolaska odgodio je put u New York gdje Vijeću sigurnosti treba predati izvještaj o suradnji Srbije sa sudom.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?