ZAKLJUČAK

Jedini svjedok Srbije lagao pred sudom u Londonu

Ejup Ganić
AFP PHOTO
28.07.2010.
u 08:21

- Ganić je sada slobodan čovjek i bit ćemo vrlo brzo skupa na području Sarajeva, izjavio je član tima Ganićeve odbrane Damir Arnaut

Sud u Londonu odbio je zahtjev Srbije za izručenje bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića. Srbija nije predočila nijedan dokaz koji bi se mogao nazvati pouzdanim. Proces je pokrenut i koristi se u političle svrhe. Nema nikakvog validnog opravdanja za otpočinjanje procedure protiv Ganića, rekao je sudac Timothy Workman u obrazloženju presude.

- Ganić je sada slobodan čovjek i bit ćemo vrlo brzo skupa na području Sarajeva, izjavio je član tima Ganićeve odbrane Damir Arnaut. Presudu je ocijeno kao veluku pravnu pobjedu Bosne i Hercegovine. Ganić je oslobođen po svim točkama, izjave sedam svjedoka obrane sud je prihvatio ka potpunu istinu, dok je zaključeno da jedini svjedok kojeg je Srbija izvela nije govorio istinu, rekao je Arnaut u telefonskom razgovoru za FTV. Odluka suda zači pobjedu za BiH, ocijenio je Ganić  U BiH se, kazao je, vraćamo kao pobjednici. Ganić bi u Sarajevo trebao doputovati danas poslijepodne.

N. Kandić: Slučajem dobrovoljačka mora se baviti bh. pravosuđe
Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da se optužnicom i suđenjem Ejupu Ganiću trebaju baviti pravosudna tijela BiH i da je zahtjev Srbije bio politički motiviran. Napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj mora biti razmatran pred sudom i krajnje je vrijeme da se procesuiraju slučajevi za koje vlada uvjerenje da se izbjegavaju, rekla je Nataša Kandić.

Beograd: Žalba na odluku
Zamjenik tužitelja Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je kako će to tužiteljstvo uložiti žalbu na odluku engleskog suda kojom je odbijen zahtjev za izručenje nekadašnjeg člana Predsjednisstva BiH Ejupa Ganića. Srbijansko pravosuđe tražilo je izručenje Ganića zbog slučaja Dobrovoljačka ulica u Sarajevu.

Silajdžić: Pobjeda nad pravnim nasiljem
Ovo je pouka onima koji su to počeli da se stvari neće odvijati onako kako oni žele, i naravno, ako ima imalo dobre volje, trebalo bi u svjetlu ove presude preispitati slučaj Ilije Jurišića, koji je nevino osđen i leži u beogradskom zatvoru. Odluku engleskog suda, kaže Silajdćić, vidim kao pobjedu nad pravnim nasiljem koje se nastavilo vršiti nad građanima Bosne i Hercegovine.

Komšić: Velikosrpska politika još jednom poražena
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravlja odluku Suda u Londonu kojom je odbijen zahtjev Srbije za ekstradiciju bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića zbog navodnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici.  Komšić ističe kako je riječ o ispravnoj odluci Suda i da je velikosrpska politika ovim doživjela još jedan poraz, pogotovo što su svi navodi srbijanske strane odbačeni, a svi navodi obrane prihvaćeni.

Tihić: Odluka važna radi istine o karakteru rata u BiH

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kaže kako je očito da srbijanska u postupku nije imala dokaze o odgovornosti prefesora Ganića. Ocijenio da je odluka londonskog suda važna za BiH radi istine o karakteru rata u BiH, jer je nepristrasni sud zaključio da nije bilo odgovornosti profesora Ganića, a time ni političkog i vojnog rukovodstva, kao što je zaključio ranije i Haaški sud.

SDP: Neuspješan udar Srbije na državu BiH
SDPBiH pozdravlja odluku kojom je odbijen zahtjev Srbije za izručenje i Ejup Ganić oslobođen svih optužbi. Za SDP nikada nije bilo upitno da se u konkretnom slučaju radilo o političkoj, policijskoj i obavještajnoj provokaciji prema Bosni i Hercegovini od Srbije. Ovo je bio  pokušaj udara na državu BiH i na svakog čovjeka koji živi u njoj. SDP i dalje poziva državne organe i institucije BiH da konačno stanu u obranu svojih građana i u sličnim situacijama primjene princip reciprociteta, koji je legitiman čin u odnosima dvije države.

HDZBiH: Treba da budu nadležni Haaški sud i Sud BiH
Hrvatska demokratska zajednica BiH vjeruje da je slučaj Ganić posljednji u kojem zemlje  u okruženju na ovakav način postupaju kada je riječ o proteklom ratu u BiH. Za one koji su "osumnjičeni za ratne zločine, odnosno za događaje koji se protive međunarodnim konvencijama, trebaju biti nadležni Sud BiH i Haaški  sud”, izjavio je glasnogovornik HDZ-a BIH Mišo Relota, komentirajući odluku Suda u Londonu.

B. Ljubić: Presuda očekivana
Oslobađajuća odluka Suda u Londonu u slučaju bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića je očekivana, rekao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić. Presuda potvrđuje da je zahtjev Srbije bio politički motiviran. Očekivana je iz više razloga, a jedan od bitnijih je taj što je riječ o događaju na teritoriju BiH. Sada je na pravosuđu BiH odnosno državnom sudu da istaži sve radnje u vezi sa slučajem Dobrovoljačka, rekao je Ljubić.

Ž. Budimir: jedina logična odluka
Odluka Suda u Londonu u slučaju bivšeg člana Predsjedništva RBiH  Ejupa Ganića bila je "jedina logična i moguća", izjavio je dopredsjednik Hrvatske stranke prava BiH Živko Budimir. Zahtjev Srbije za izručenje zbog djela koje nije počinjeno na njenom teritoriju je bez presedana. Ne ulazće u to je li bilo zločina u Dobrovoljačkoj, mislim da sud u Srbiji nema nikakve nadležnosti u ovom slučaju, taj slučaj treba istražiti Sud BiH, kazao je Budimir.

Islamska zajednica u BiH: Sud izbjegao manipulaciju

Iz Islamske zajednice u BiH saopćeno je da svaki čovjek zdravog razuma u Europi, i posebno u BiH, može biti zadovoljan odlukom londonskog suda, jer je izbjegao političku manipulaciju Beograda i pokazao objektivnost, te ulio nadu svim ljuima dobre volje da na kraju pobjeđuje zdrav razum, istina i pravda.

J. Divjak: Radosna vijest na jednoj, žalost na drugoj strani u BiH
Oslobađanje Ejupa Ganića je radosna vijest za građane Bosne i Hercegovine kojima je Sarajevo glavni grad, koji nemaju drugu domovinu, za one koji su branili BiH kao multinacionalnu i multikulturnu. S druge strane, sigurno je to žalost srpskog pravosuđa, Republike Srpske, jer nije bilo argumenata za bilo šta što bi značilo zločin, da bi Ganić bio osuđen. Odluka pokazuje da je londonski sud veoma objektivam, realan, ali to ne znači da se abolira ono što se dogodilo u Dobrovoljačkoj. To treba sud BiH do kraja da završi, izjavio je umirovljeni general Armije RBiH Jovan Divjak.

Velimirović razočaran
Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović kaže da je nepravedna, razočaravajuća i politički motivirana odluka britanskog suda da odbije zahtjev Srbije za izručenje Ejupa Ganića. Velimirović je ocijenio da je na britanski sud bilo političkog utjecaja iz BiH, iz bošnjačkog političkog vrha.

Dodik: Rezultat srereoptipa prema Srbiji i Srbima
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da presuda kojom je odbijen zahtjev Srbije za izručenje Ejupa Ganića predstavlja realizaciju “stereotipa prema Srbiji i Srbima”. Sud nije bio nadležan da govori je li Ganić kriv ili nije i odlučuje o tome postoje li u Srbiji uvjeti za suđenje, rekao je Dodik. Naveo je i da su za Ganića "lobirali bivši visoki predstavnici Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling".

Bosić: Šamar zapada Srbiji i RS-u
Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je da odluka britanskog suda da ne izruči Srbiji bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića predstavlja povod za postavljanje vanjske politike Srbije i RS-a nasasvim druge osnove. Ova odluka suda je, kaže Bosić, "još  jedan u nizu šamara koji su zapadne zemlje zadale Srbiji i RS-u" i potvrda da "Srbi imaju tretman drugorazrednog naroda".                               

Ivanić: Odluka pod pritiskom britanskih političara
Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić smatra da je odluka londonskog suda o oslobađanju Ejupa Ganića politički motivirana i da je donesena pod pritiskom pojedinih britanskih političara. Jedino se u pravosudnim institucijama u Beogradu, ocijenio je Ivanić, mogla voditi istraga o ratnim zločinima u BiH i događajima u Dobrovoljačkoj ulici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?